Každý kraj, každá časť Slovenska, dokonca i každá obec má svoj špeciálny recept na hríbovú polievku. Jedla som ich už veľa, ale uvarená podľa receptu mojej svokry z Gemera je aj tak najlepšia. V polievke samozrejme nesmú chýbať hríby, ale základom dobrej chuti je kvalitná domáca údená klobása. Čo teda potrebujeme:
Hríby asi hodinu pred varením namočíme vo vode (cca 1/5 l). Potom pridáme klobásu, bobkový list, soľ a varíme asi pol hodinu. Klobásu popicháme, aby uniklo čo najviac dobrej chuti z klobásy do polievky. Pridáme nakrájané zemiaky a varíme kým zemiaky nie sú mäkké. Asi 15 minút (podľa zemiakov). Potom nalejeme smotanu. Múku si dobre rozmiešame v 1/4 l vody a keď začnú hríby so smotanou opäť vrieť, prilejeme múku. Necháme chvíľu prevrieť. Trošku okoreníme čiernym korením, podľa chuti dosolíme a sporák vypneme. Nakoniec pridáme asi 2 lyžice octu. Budete sa čudovať, ale na Gemeri sa takáto polievka je so surovou nakrájanou cibuľou. Vyskúšajte, je to výborné. Naši predkovia dobre vedeli, že relatívne ťažkú polievku musia odľahčiť niečim zdravým, ako je cibuľa.
Libuša Sabová
Foto Depositphotos.com
Priatelia, v poslednom čase som si opakovane uvedomil, aké som mal v živote šťastie, že…
Boženu Volkovú poznáte z našich článkov. Je to bývalá letuška ČSA, manželka veľvyslanca Slovenska v…
Pretože sa mám rada aj so svojimi chybami. Iste ste si všimli i sami na…
Určite už viete, že čítanie kníh zlepšuje pamäť, schopnosť vyjadrovať sa, či koncentráciu, čo je…
Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…
V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…
Leave a Comment