Dobroty vyrobené doma

Sú chutnejšie ako kupované a je to aj skvelý a vítaný darček pre vašich priateľov

1.Marhuľové čatní (na 4 poháre á 250 ml)

500 g marhúľ, 250 g cibule, 250 g rebarbory, 50 g zázvoru, 1 limeta, 75 g hrozienok, 100 ml ovocného octu, 200 g cukru, 1 lyžička horčicových semienok, štipka kayenského korenia, 1 g šafránu.

Marhule odkôstkujeme a pokrájame. Cibuľu pokrájame na plátky. Rebarboru očistíme a nakrájame na kúsky. Zázvor očistíme a posekáme. Nastrúhame kôru z limety a šťavu vytlačíme.

Všetky prísady varíme asi 60 min. na kašu, horúce plníme do pohárov.

2. Mirabelkové čatní (na 3 poháre)

1 mango, 300 g mirabeliek, 1 zväzok jarnej cibule, 150 g cukru, 150 ml octu, 50 g hrozienok, 2 lyžice sezamových semienok

Mango ošúpeme, pokrájame na kocky. Mirabelky vykôstkujeme, rozkrájame na štvrtiny. Cibuľky očistíme, umyjeme, pokrájame na kolieska..

Prísady uvedieme v hrnci do varu. Neprikryté prudko varíme 20 min. Občas zamiešame. Horúce plníme do pohárov, uzavrieme a obrátime dnom nahor. Čas skladovanie je 6 mesiacov.

3. Slivkový ocot (na jeden pohár)

250 g sliviek, 300 ml ovocného octu, 1 kvet anýzu, kúsok škorice

Slivky umyjeme a dookola poprepichujeme vidličkou. Naplníme do pripravených pohárov a zalejeme ovocným octom. Pridáme anýz a škoricu. Necháme stáť na slnku asi 14 dní.

Ocot zlejeme, prefiltrujeme. Plníme do vymytých pohárov. Trvanlivosť pri skladovaní v chlade je 6 mesiacov.

4. Cesnakový olej

5 strúčikov cesnaku, 4 stonky bazalky, 500 ml chuťovo neutrálneho oleja

Strúčiky cesnaku očistíme. Bazalku umyjeme, dôkladne osušíme, lístky otrháme.

Všetky prísady dáme do dopredu dôkladne umytej a vysušenej fľaše. Zalejeme olejom. Na studenom tmavom mieste necháme luhovať asi dva týždne. Nakoniec cesnakový olej prelejeme do čistej fľaše a uzavrieme.

5. Uhorkový kečup (na 1 pohár)

2 šalátové uhorky, 1 šalotka, 1 zväzok kôpru, 25 g soli, 100 g horčicových semienok, biele korenie, na špičku noža mletého zázvoru, 125 ml ovocného octu

Uhorky umyjeme a rozmixujeme. Šalotku očistíme, kôpor umyjeme, oboje jemne nasekáme. Všetko zmiešame a osolíme. Cez noc nechajme odkvapkať.

Horčicové semienka, korenie, zázvor a ocot zmiešame do uhorkového pyré. Uhorkový kečup plníme do pohárov a uzavrieme.

6. Hubová omáčka ( na 1 pohár)

1 kg šampiňónov, 100 g soli, 1 bobkový list, 1 lyžica octu, 4 klinčeky, po 4 zrnká nového korenia a čierneho korenia

Šampiňóny očistíme. Skrátime stopku. Zomelieme na mäsovom mlynčeku, zmiešame so soľou. Prikryté necháme odležať týždeň v chladničke.

Zomleté šampiňóny varíme s bobkovým listom, octom a korením na miernom ohni 2 hodiny. Omáčku precedíme pec plátno, ešte raz povaríme, naplníme do pohárov a dobre uzavrieme.

7. Fazule na kyslo ( na 4 poháre)

100 ml octu, 1 lyžička soli, 1 lyžica cukru, 1 lyžička horčicových semienok, 1 kg faule, 100 g cibuliek perloviek, 12 šalviových lístkov

Ocot povaríme spolu so soľou, cukrom a horčicovým semienkom, fazuľou a perlovkou asi 10 minút. Vyberieme a plníme so šalviou do pohárov.

Nálev varíme 5 minút, horúci nalejeme na fazule. Poháre ihneď uzavrieme a necháme vychladnúť.

8. Pestrá paprika (na 4 poháre)

2 kg paprík, 150 ml octu, 4 cibule, 1 lyžička soli, 2 lyžičky cukru, 1 lyžica zrniek čierneho korenia.

Papriky rozpolíme, vykrojíme jadrá a pečieme v rúre pri 225 stupňoch 20 minút. Šupku stiahneme a dužinu pokrájame ba široké rezance. Naukladáme do pohárov.

Ocot, očistené cibuľky a 1 l vody povaríme s korením. Horúce nalejeme na papriky. Poháre uzavrieme. Nálev po dvoch dňoch zlejeme, povaríme. Vychladený nalejeme naspäť, poháre uzavrieme.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

10 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

10 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

13 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

21 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred