Reklama

Ako to robím ja

Dnešné rožky sa mi naozaj vydarili!

Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať.

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky extra
  • 200 g polohrubej
  • 40 g čerstvého droždia
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 50 g rozpusteného masla
  • 3 dl letnej vody
  • 1 lyžičku cukru do kvásku

Najskôr si urobíme z vody, droždia a cukru kvások. Asi po 10 minútach som ho pridala k múke a soli a miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám, kým sa cesto pekne neoddeľovalo od stien misky. Potom som ho ešte ručne premiesila, zakryla kuchynskou fóliou a nechala kysnúť. Po 20 minútach som cesto v miske ponaťahovala od stien smerom ku stredu a opäť zakryla na 20 minút. Potom som na doske urobila z cesta guľôčky tak, že som cesto najskôr rozdelila na 8 trojuholníkov a potom som cesto ako keby naťahovala a zasúvala dovnútra. Potrela som vodou, aby neoschli, prikryla som ich a ešte dvadsať minút nechala kysnúť. Po dvadsiatich minútach som guľôčky opäť ponaťahovala smerom od krajov do stredu a nechala ďalších 20 minút pod fóliou.  Guľôčky som potom vyvaľkala do tvaru trojuholníka a vytvarovala postupným rolovaných rožky. Položila som na plech a znovu nechala ešte 40 minút kysnúť prikryté fóliou. Medzitým som zapla rúru na 250 stupňov. Rožky som pred pečením potrela teplým mliekom. Piekla som asi 15 minút. A sú naozaj vynikajúce.

Libuša Sabová

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: varenie

Nedávne články

Keď dnes vyjdete z domu, usmievajte sa!

Úsmev: Univerzálny Jazyk Pohody a Optimizmu  V dnešnom uponáhľanom svete je ľahké zabudnúť na malé…

1 hodinu pred

Helga si dlho neuvedomila, že žije v ilúzií, že je obeťou násilia

Mala sa dobre. Mala pekný dom, úspešnú kariéru, milujúceho manžela a dve krásne deti. Bola…

21 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

21 hodín pred

Boženka Volková, neúnavná organizátorka príjemných stretnutí s indickou kultúrou

Indky a my, to bol názov aprílového programu klubu India. Náš exkluzívny popoludňajší čaj pre…

24 hodín pred

Aj dnes v prírode. Eva (72) a Milan(77) Baniarovci: „Príroda je ich druhý domov!“

Sledujem ich na facebooku a s určitosťou môžem povedať, že nikto z mojich priateľov nie…

1 deň pred

Ako budovať zdravú sebalásku? 5 tipov od terapeuta

Nedostatok sebalásky môže ovplyvniť viacero oblastí nášho života. Odráža sa na našich vzťahoch, práci, ale…

2 dni pred