Príprava sa musí začať deň pred grilovaním.
Jednak treba zamiesiť na chlieb, ktorý bude cez noc kysnúť, ale hlavne, napácovať mäso. Najradšej máme bravčovú krkovičku a kuracie stehná. Tie stehná sa musia narezať okolo kostí, aby sa rýchlejšie prepiekli.
Mäso v nej dobre poobraciam, zavriem a odložím do chladničky.
Grilujem len v strede grilu, ktorý si vysteliem vaničkou z alobalu, do ktorej bude kvapkať prebytočný tuk.
Gril musí byť poriadne rozpálený tak, že nad ním neudržíte ruku. Mäso vyberiem z chladničky dve hodiny pred grilovaním, aby získalo izbovú teplotu.
Na náš gril, ktorý má priemer cca 60 cm naložím 4 – 5 ks mäsa, prikryjem vrchnákom a neotváram asi 20- 25 minút. Potom je už mäso hotové.
Ugrilujem aj zeleninu ( mladú cibuľku, papriku, šampiňóny), ktoré potom ochutím olivovým olejom s cesnakom, korením a soľou.
Chlapi majú najradšej pikantnú omáčku. Je veľmi jednoduchá.
Zmiešate med, horčicu a veľa chili. Hotovo! Španielska omáčka aioli je tiež raz -dva hotová. Je to vlastne majonéza ( čerstvé vajce, olej, citrónová šťava, horčica, soľ, všetko rýchlo rozmixovať ponorným mixérom) v ktorej je aj strúčik cesnaku. Ja som nakoniec pridala čerstvú pažítku.
A veľká misa čerstvého zeleninového šalátu nesmie chýbať.
Dezert sme mali jednoduchý. Moju obľúbenú tvarohovú štrúdľu s višňovou omáčkou.
A bolo veselo! Vo väčšine rodín je grilovanie mužská práca. U nás grilujem ja a myslím si, že to ovládam.
Veď si vypočujte tento názor (video):
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment