Nemáme veľa koreňov jahôd, lebo som ich vlani nepresádzala. Nahnevali ma. Mimoriadne som sa o ne starala, ale skoro nič sa neurodilo. Ale asi za to jahody ani nemohli, ale veľké sucho. Tento rok som sa o ne skoro vôbec nestarala a zarodili celkom pekne, až tak, že ich nestačíme jesť. Čo s nimi? Zamraziť ich, alebo urobiť džem? Dávam si odpoveď: „mrazené dostanem kúpiť celkom kvalitné, ale pravý jahodový džem ťažko!“ A tak robím džem. Zásadne len z cukrom!
Nepýtajte sa ma koľko cukru, všetko robím od oka. Ochutnám a hotovo. A do každého (jahodového, malinového, marhuľového…) pridávam na každé kilo ovocia šťavu z jedného citróna. Je to ďalší konzervant a ovocie si zachová svoju peknú farbu. Ako dlho ho varím? Urobím skúšku s tanierom. Varechou naberiem trošku džemu na tanierik, chvíľu počkám, až vychladne, potom prejdem vareškou stredom džemu. Ak sa naspäť nespojí, je dosť hustý. Naplním pripravené čisté, suché poháriky. Uzavriem a otočím vrchnákom smerom nadol asi na 5 minút. Potom už len počúvam, ako viečko pri „vcucnutí“ pukne a hotovo!
Libuša Sabová
Foto Pixabay.com
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment