Aktuálne

Dnes budú na obed lekvárové „piery“

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo piery, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom.  Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala  vlašskými orechmi a niekedy aj s makom.

Suroviny:

  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby)
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • slivkový lekvár
  • rozpustené maslo na poliatie
  • mletý mak na posypanie
  • kryštálový/práškový cukor na posypanie

 

Postup:

Zemiaky v šupke si uvaríme deň vopred. Na druhý deň zemiaky ošúpeme, na strúhadle ich postrúhame na jemno, potom pridáme hrubú múku, soľ, vajce a vypracujeme vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, zhruba na hrúbku 3 – 5 mm a radielkom nakrájame na štvorce o dĺžke približne 4 – 5 cm. Naplníme ich lekvárom, preložíme do kríža a spojíme – kraje popritláčame vidličkou. Ak nám zostane viac cesta, môžeme si pripraviť šúľance (rukou ušúľame šuľky). Perky dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme pod pokrievkou približne 5 až 8 min, kým nevyplávajú na povrch. Pri vkladaní perkov do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Hotové prepláchneme vodou, polejeme rozpusteným maslom, posypeme orechmi a cukrom. Ako posýpku môžeme použiť aj mak, tvaroh, prípadne opraženú strúhanku.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

6 hodín pred

Dopĺňanie vitamínu D počas jesene a zimy: Strava zabezpečí len 10 percent potrebného množstva

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…

6 hodín pred

Tapas je dobrá voľba, keď príde návšteva

Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…

6 hodín pred

Tieto Vianoce si pamätám. Medzi darčekmi pozerala na mňa veľkými očami krásna vlasatá bábika a mrkala dlhými mihalnicami. Dostala meno Moja!

Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…

21 hodín pred

Vianočný pozdrav všetkým

To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…

21 hodín pred

Ako strávila vaša obľúbená hlásateľka Ada Straková Vianoce?

Ako každý rok. S manželom, dcérou a milovanou vnučkou. "My sme sa veľmi potešili týmto…

1 deň pred