Tento dezert sa volá dacquoise podľa mesta Dax v juhozápadnom Francúzsku. Základom sú dve alebo tri veľké snehové pusinky, upečené s mandľovou múčkou, kokosom, alebo s inými orechmi. Pusinky sú spojené šľahačkovým, alebo maslovým krémom, s mascarpone a dezert sa podáva s ovocím. Pozor, tento dezert je kalorická bomba.
Na dva snehové pláty potrebujeme:
Postup:
Vlašské orechy nasekáme na menšie kúsky a na suchej panvici ich trochu opražíme. Na dva plechy položíme papier na pečenie a na každom naznačíme kružnice s priemerom 23 cm. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Bielky so soľou ušľaháme na tuhý sneh. Zašľaháme ocot a postupne po lyžiciach cukor. Šľaháme veľmi pomaly, celkovo asi 10 minút. Sneh musí byť pevný a lesklý. Do snehu veľmi opatrne primiešame orechy a rozotrime na pripravené plechy. Pečieme v rúre zapnutej na 180 stupňov 5 minút, potom znižime teplotu na140 stupňov a pečieme ďalších 90 minút. Počas pečenia snehové pláty trochu popraskajú, ale ich povrch je chrumkavý a vo vnútri sú mäkká vláčne. Po upečené rúru vypneme, jej dvierka pootvoríme a necháme snehové pláty úplne vychladnúť. Môžeme upiecť večer a necháme do rána vychladnúť.
Krém:
Na ozdobu:
Posypeme vlašskými orechmi a ozdobíme drobným ovocím
Postup:
Karamel zmiešame so zvyšnými orechmi. Mascarpone rozmiešame metličkou. Smotanu ušľaháme a na konci pridáme lyžicu cukru. Opatrne vmiešame do mascarpone a s karamelom. Natrieme na snehové pláty, polovicu si necháme na vrch. Odložíme na chladné miesto minimálne na hodinu. Ozdobíme ovocím.
Foto Depositphoto.com
Raz jej chcel dať otec ponaučenie. Pracoval ako šéfkuchár a tak ju zobral do kuchyne.…
Môj otec hovorieval: "Dobrá polievka, tá ťa postaví na nohy!" Vedci zistili, že kostný vývar…
Pokiaľ som sa vedľa nej nepostavila kvôli foto, ani som si neuvedomila aká je drobunká.…
Narodil sa v roku 1883 v Nemecku v chudobnej grécko - nemeckej rodine a bolo…
V ľudovom liečiteľstve má púpava nezastupiteľné miesto. Bylinkári ju odporúčajú používať napríklad na aterosklerózu, na…
Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji…
Leave a Comment