Aktuálne

Dacquoise dezert, alebo dokonalá pavlova

Tento dezert sa volá dacquoise podľa mesta Dax v juhozápadnom Francúzsku. Základom sú dve alebo tri veľké snehové pusinky, upečené s mandľovou múčkou, kokosom, alebo s inými orechmi. Pusinky sú spojené šľahačkovým, alebo maslovým krémom, s mascarpone a dezert sa podáva s ovocím. Pozor, tento dezert je kalorická bomba.

Na dva snehové pláty potrebujeme:

  • 6 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička bieleho octu
  • 120 g vlašských orechov
  • štipka soli

Postup:

Vlašské orechy nasekáme na menšie kúsky a na suchej panvici ich trochu opražíme. Na dva plechy položíme papier na pečenie a na každom naznačíme kružnice s priemerom 23 cm. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Bielky so soľou ušľaháme na tuhý sneh. Zašľaháme ocot a postupne po lyžiciach cukor. Šľaháme veľmi pomaly, celkovo asi 10 minút. Sneh musí byť pevný a lesklý. Do snehu veľmi opatrne primiešame orechy a rozotrime na pripravené plechy. Pečieme v rúre zapnutej na 180 stupňov 5 minút, potom znižime teplotu na140 stupňov a pečieme ďalších 90 minút.  Počas pečenia snehové pláty trochu popraskajú, ale ich povrch je chrumkavý a vo vnútri sú mäkká vláčne. Po upečené rúru vypneme, jej dvierka pootvoríme a necháme snehové pláty úplne vychladnúť. Môžeme upiecť večer a necháme do rána vychladnúť.

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g skaramelizovaného salka
  • 300 ml šľahačkovej smotany

Na ozdobu:

Posypeme vlašskými orechmi a ozdobíme drobným ovocím

Postup:

Karamel zmiešame so zvyšnými orechmi. Mascarpone  rozmiešame metličkou. Smotanu ušľaháme a na konci pridáme lyžicu cukru. Opatrne vmiešame do mascarpone a s karamelom. Natrieme na snehové pláty, polovicu si necháme na vrch. Odložíme na chladné miesto minimálne na hodinu. Ozdobíme ovocím.

Foto Depositphoto.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

11 hodín pred

Dopĺňanie vitamínu D počas jesene a zimy: Strava zabezpečí len 10 percent potrebného množstva

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…

11 hodín pred

Tapas je dobrá voľba, keď príde návšteva

Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…

11 hodín pred

Tieto Vianoce si pamätám. Medzi darčekmi pozerala na mňa veľkými očami krásna vlasatá bábika a mrkala dlhými mihalnicami. Dostala meno Moja!

Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…

1 deň pred

Vianočný pozdrav všetkým

To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…

1 deň pred

Ako strávila vaša obľúbená hlásateľka Ada Straková Vianoce?

Ako každý rok. S manželom, dcérou a milovanou vnučkou. "My sme sa veľmi potešili týmto…

1 deň pred