Traduje sa, že z cvikly slabí získavajú silu a bojazliví odvahu. Mnohí ľudia nad cviklou ohŕňa nos, pretože sa im vidí príliš obyčajná a prednosť dávajú iným druhom zeleniny, ktoré majú jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Cvikla však spĺňa všetky požiadavky na úspešné omladenie starých a opotrebovaných buniek. Táto zelenina má síce nízky obsah vitamínov, no vysoké množstvo mikro a makroelementov, čo z nej robí silnú zásadotvornú potravinu – vynikajúci prostriedok na úpravu acidobázickej rovnováhy. Rastúca a dozrievajúca cvikla čerpá živiny z pôdy a jej špecialitou je kremík. Hoci podiel kremíka na látkovom zložení pôdy je vysoký, náš organizmus je schopný prijať ho iba v špeciálnej, organickej podobe. Cvikla obsahuje jedinečnú kombináciu kremíka s inými zložkami výživy. Kým kremík z mäsa nevie telo využiť, kremík z cvikly spevňuje väzivové tkanivá v koži, steny ciev a kostí a odvádza z mozgu škodlivé kovy, napríklad hliník. Šťava z cvikly je mimoriadne cenným liekom – jedným z najúčinnejších antioxidantov. Riedená s mrkvovou šťavou a s vodou v pomere 1 : 1 : 1 odvádza z tela toxické látky, je prospešná pri DNE, reumatizme i krvných chorobách (vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej). Stimuluje činnosť pečene a žlčníka, detoxikuje črevá a povzbudzuje žalúdok . Odporučiť ju môžeme i rekonvalescentom v období zotavovania sa. Šťavu zmiešanú z medom odporúčali v minulosti ľuďom s vysokým krvným tlakom. Mimoriadne účinne obnovuje bunkové tkanivá vážne poškodené dlhodobou konzumáciou alkoholu. Cviklové červené farbivo – betakynín – sa používa na výrobu farbív v potravinárskom priemysle (farbia sa ním i zmrzliny). Podľa odporúčaní odborníkov, denne by sme mali skonzumovať 300 – 350 gramov zeleniny, z toho väčšinu v surovom stave. Uskutočnené ankety však poukazujú na fakt, že denne jedáva čerstvú zeleninu iba 8% mužov a 14% žien. Jedna štvrtina opýtaných sa priznala, že zeleninu prijímajú menej ako jeden krát za mesiac… Vraví sa, že za málo peňazí, málo muziky. V prípade cvikly to však neplatí. Za nízku cenu máme možnosť získať množstvo hodnotných nutričných látok…
MUDr. Michal Slivka
Foto Derpositpjotos.com
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment