Propolis je prírodná živicová látka rastlinno-živočíšneho pôvodu, ktorú zbierajú včely z pukov stromov a iných častí rastlín. V úli včely využívajú propolis ako dezinfekčnú a tmeliacu látku.
Posledné desaťročia odborníci na výživu po celom svete venujú pozornosť predtým neznámym faktorom potravín, ktoré vedú k zlepšeniu kvality života, podporujú zdravie a znižujú riziko vzniku mnohých chorôb. Zistilo sa, že bioaktívne zlúčeniny, takzvané bioflavonoidy (lavóny a lavonoly) sú jednou z najdôležitejších zložiek potravy na zachovanie zdravia.
Propolis má výraznú antibakteriálnu, antifungicídnu a antivírusovú aktivitu. Je to známe antibiotikum, pôsobí nielen na baktérie, ale aj na vírusy. Využíva sa na kloktanie pri bolestiach hrdla a zároveň dezinfikuje ústnu dutinu. Ovplyvňuje tiež proces hojenia rán, a to aj u diabetických pacientov. Čoraz častejšie sa skloňujú aj jeho protirakovinové účinky. Priaznivo pôsobí aj na trávenie a pri chorobách žalúdka a vredových ochoreniach.
Foto Pixabay.com
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…
Pamätáte, aká značka to bola? Ja viem celkom presne, bol to Bič može, podlhovastá fľaštička,…
Pochopila som, že nemusím dokončiť všetku prácu za jeden deň. Že život plynie a absolútne…
Nedávno sa sťažoval jeden manželský pár, že ich dieťa sa nenaje kým nemá pred sebou…
Potrebujeme: Na cesto: 500 g polohrubej múky 100 g masla 2 žĺtka 2 lyžice kryštálového…
Leave a Comment