Recepty z fazule a fazuľových luskov
Je výborná s hriankami a cesnakom
300 g bielej fazule, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 rajčiny, 1 pór, 1 vetvička zeleru, 400 g zelených fazuliek (predvarených), 4 lyžice olivového oleja, 1 l vývaru, 1 vetvička rozmarínu, 100 g ryže, soľ, korenie, bazalku, 8 hrianok.
Bielu fazuľu namočíme na 8 hodín do studenej vody. Cibuľu a jeden strúčik cesnaku očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rajčiny umyjeme a nakrájame. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Zeler umyjeme a vňať aj s lístkami nasekáme. Zelené fazuľky prepláchneme vodou.
Na dvoch lyžiciach oleja podusíme cibuľku a cesnak a pridáme k nemu biele fazule aj s vodou, vývar, rozmarín a prikryté varíme asi 60 minút. Potom vložíme zostávajúcu zeleninu okrem rajčín a povaríme ešte 15 minút. Až na posledných 5 minút pridáme do polievky variť ryžu, kúsky rajčín a nasekaný rozmarín. Jedlo osolíme a okoreníme.
Zostávajúci cesnak ošúpeme a nasekáme. Bazalku umyjeme a tiež nasekáme. Potom ju premiešame s cesnakom a s 2 lyžicami oleja, 1/3 tejto zmesi vmiešame do polievky.
Krajce chleba opečieme na zvyšnom bylinkovom oleji a podávame ich k polievke ako prílohu.
S čakankou a zázvorom chutí naozaj skvelo
500 g zelených fazuliek, soľ, 2 vajcia, 3 lyžice bieleho vinného octu, korenie, trošku zázvoru, 2 lyžice cukru, 6 lyžíc olivového oleja, 125 g šalotky, ½ lyžičky kajenského korenia, 1 červenolistá čakanka, 2 vetvičky petržlenovej vňate.
Zelené fazuľky prepláchneme s vodou a na 12 minút dáme variť do osolenej vody. Medzitým v inom hrnci uvaríme vajce na tvrdo. Oboje zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Vychladnuté vajce ošúpeme.
Premiešame ocot so soľou, korením, zázvorom, cukrom a 5 lyžicami oleja. Do tejto marinády ponoríme fazuľky a necháme ich ňou nasiaknuť aspoň 20 minút. Šalotku očistíme, pozdĺžne nakrájame a na zvyšnom oleji ju podusíme 3 minúty. Potom ju posypeme cukrom a necháme skaramelizovať.
Čakanku očistíme a umyjeme, nakrájame na menšie kúsky. Na tanieri ju naservírujeme s fazuľovým šalátom, varenými vajciami a šalotkou. Nakoniec umyjeme petržlenovú vňať a šalát ňou ozdobíme.
S čerstvými mladými artičokami a cesnakom
150 g malých zemiakov, soľ, 150 g zelených fazuliek, 100 g artičokov, 1 malá červená paprika, 1 lyžička oleja, 1 lyžička masla, 1 strúčik cesnaku, ½ lyžičky bylinkovej vegety, korenie, sladká paprika, 75 ml vývaru.
Malé zemiačiky v celku očistíme, umyjeme a 10 minút ich v osolenej vode predvaríme. Medzitým fazuľky prepláchneme a tiež ich 10 minút varíme v slanej vode. Artičoky zlejeme a všetko necháme odkvapkať. Papriku umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne, zbavíme jadierok a dužinu nakrájame. Na oleji a masle orestujeme zemiaky a papriku, pridáme k nim prelisovaný cesnak, fazuľky, artičoky, bylinkovú vegetu, soľ, papriku a korenie. Všetko podlejeme vývarom a pri miernej teplote 10 minút povaríme. Podľa želania môžeme fazuľky ozdobiť lístkami tymiánu.
Špíz s cibuľou ladí so zeleninovou ozdobou
500 g širokých zelených paprikových luskov, soľ, zväzok mrkvy, zväzok jarných cibuliek, 3 lyžice slnečnicového oleja, 2 lyžice masla, 1 lyžička bylinkovej vegety, soľ, korenie, trošku cukru, cesnaková soľ, 125 g malých cibuliek, 500 g údeniny.
Zelené paprikové lusky umyjeme, nakrájame na väčšie kusy a 10 minút ich v slanej vode povaríme. Zlejeme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Očistíme mrkvu, umyjeme a necháme na nej kúsok zelenej vňate. Jarné cibuľky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
Na oleji spoločne s maslom 5 minút podusíme cibuľu a zeleninu, okoreníme, posolíme, pridáme vegetu, cesnakovú soľ, prípadne podľa chuti aj trochu cukru. Zeleninu odstavíme.
Na špízy ošúpeme malé cibuľky, trošku ich osolíme a okoreníme. Údeninu nakrájame na kusy a striedavo napichujeme s cibuľkami na špízy. Dáme ich druhú panvicu asi na 4 minúty, opečieme z každej strany dozlata. Špízy servírujeme so zeleninovou oblohou. Chutia s bešamelovou omáčkou.
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment