Presne tak, reč je o pečeni. Jej činnosť zabezpečuje obnovu, tvorbu i riadenie tela. Často je označovaná ako filter; v skutočnosti funguje doslova ako chemická továreň spracúvajúca všetky látky zachytené v krvi. O jej dôležitosti preto niet pochýb, no o jej zdravie a funkčnosť sa treba aj primerane starať.
Pečeň je centrálou metabolizmu a jedných z kľúčových orgánov ľudského tela. Jej činnosť je nenahraditeľná, avšak súčasná moderná doba „prispieva“ k jej poškodzovaniu. Svoje tak zohrá životný štýl plný nezdravého jedla, časté požívanie alkoholu, fajčenie, ale tiež stres, užívané lieky či psychické vyčerpanie. Ak na pečeň tieto faktory pôsobia dlhodobo, dochádza k jej systematickému poškodzovaniu. Zlou správou je, že prvotné príznaky sú často zanedbateľné, prípadne sa takmer vôbec nevyskytujú. Diagnózy ako cirhóza, steatóza alebo hepatitída sa tak odhalia až v pokročilých štádiách. Dobrou správou však je, že pečeň sa dokáže zregenerovať a dokonca aj dorásť do pôvodnej veľkosti (po transplantácií). Základom je vedieť sa o ňu starať. Čo teda pečeni škodí, pomáha, ako rozoznať varovné signály jej prípadného poškodenia či zníženej funkcie?
Čo jej škodí?
Zdravie a funkčnosť najviac ovplyvňuje práve spôsob života, ktorý daný človek vedie. Pokiaľ konzumujeme množstvo tučných alebo pikantných jedál, údenín či mäsa, a to na dennodennej báze, pečeň tým značne trpí. Zbytočne ju zaťažujú, rovnako tak aj celý tráviaci systém. Prekvapivo možno vyznie fakt, že zdravie pečene ohrozujú aj rôzne bylinky a čaje. V tej najlepšej viere – čím viac, tým lepšie – robíme našej pečeni i zdraviu celkovo skôr medvediu službu. Obzvlášť, ak sa jedná o žihľavový či akýkoľvek iný bylinný čaj, ktorý konzumujeme dlhšie, ako je odporúčaná doba. Tá sa zvyčajne pohybuje okolo 2 týždňov, pričom by sme nemali presiahnuť ani počet odporúčaných šálok. Prečo? Účinné zložky v bylinkách sa odbúravajú práve v pečeni; pokiaľ sa s nimi musí „pasovať“ pravidelne, zaťažujú ju. Preto platí, s bylinkami opatrne!
Menej prekvapivý je fakt, že alkohol predstavuje pre pečeň hotovú pohromu. Pravidelné požívanie v nadmerných dávkach môže spôsobiť jej nenávratné poškodenie, tzv. cirhózu. Na pohárik či dva však nemusíte hneď zanevrieť. Odborníci tvrdia, že pre telo sú vždy prijateľnejšie menšie dávky, ako raz za čas a vo veľkom množstve. Nezabudnite však vždy pred tým zjesť kalorickejšie či mastnejšie jedlo; to spomalí jeho vstrebávanie a čiastočne ochráni pred množstvom toxínov. Alkohol striedajte ideálne s čistou vodou alebo minerálkou.
Čo ešte negatívne vplýva na pečeň?
Nezačína to bolesťou!
Činnosť pečene je síce nenahraditeľná, no o tom, že ňou nie je niečo v poriadku, sa neraz dozvedáme až neskoro. Napriek tomu existujú rôzne varovné signály; ako teda rozpoznať, že je v ohrození?
Chemické laboratórium či filter organizmu – podobné označenia sa pečeni nepripisujú len tak. Zbavuje krv toxínov, škodlivín a ostaných telu zbytočných látok. Zdravú pečeň preto môžete odhaliť pri pohľade do zrkadla! Ako? Zmerajte sa na stav pokožky. Práve koža je orgánom, na ktorej sa (ne)činnosť pečene prejaví najskôr. Môže to začať vytváraním suchých svrbivých miest, zvýšenou citlivosťou a podráždením, zápalmi. Pridružiť sa však môžu aj oveľa vážnejšie a viditeľnejšie zmeny vyvolané hromadením toxínov, najmä farbiva bilirubín. To vyvoláva zožltnutie kože, končekov prstov a nechtov.
Odkontrolovať zdravie svojej pečene môžete aj tak, že budete sledovať zmeny vo svojom trávení a vylučovaní. Činnosť pečene totiž ovplyvňuje metabolické procesy – jej poruchy preto neraz signalizujú nevoľnosti a zvracanie. Navyše môžete trpieť stratou chuti do jedla, pocitmi plnosti, a logicky i výrazným úbytkom na váhe. Spozornieť by ste však mali aj pri zmenách vo vylučovaní; obzvlášť ak vás trápia kŕče, plynatosť, časté hnačky alebo zápchy. Jedným z príznakov ochorenia pečene je tiež sivá či bledá stolica; zmeny farby sa však môžu týkať aj moču, konkrétne jeho stmavnutím.
Únava a vyčerpanie z času na čas postihne každého z nás. Ak však tieto problémy pociťujete dlhodobo, navyše aj po dlhom spánku či oddychu, môže to byť príznakom chorej pečene. Ak nie sú toxíny a škodliviny v krvi filtrované, zostávajú v tele a hromadia sa v orgánoch. Tým spomaľujú ich činnosť a výsledkom tak je chronická únava, malátnosť a vyčerpanie.
Zdravá pečeň začína na tanieri
Pečeň sa aj po vážnejšom poškodení dokáže relatívne dobre zregenerovať. Či ste na sebe spozorovali niektorý z vyššie uvedených príznakov, alebo vám na preventívnej prehliadke lekár zistil neprimerané hodnoty v pečeňových testoch – cesta za obnovením jej zdravia začína na tanieri! V žiadnom prípade však nepomyslite na drastické diéty alebo detoxikačné kúry. Tie pečeni viac ublížia, ako pomôžu. Namiesto toho sa zamerajte na správnu skladbu jedálnička, v ktorom by určite nemali pravidelne chýbať tieto suroviny:
Duby patria k najstarším v okrese Martin, sú manželia. Ako dobrí manželia... Ten jeden už…
Volám sa Soňa Kamenská mám 73 rokov bývam v Banskej Bystrici som vydatá mám dve…
Volám sa Ema Jurek, môj manžel bol Ivan Jurek. Zomrel a opustil nás všetkých 9.…
Zemiakové lupienky, alebo hovorovo čipsy, sú potravina vyrábaná z najemno narezaných zemiakov, ktoré sú upečené…
Každý, kto pozná Mgr. Annu Tóthovú vie, že ide o naozaj vzácnu ženu, ktorá celý svoj…
Plačeme všetci. Slzami vyjadrujeme pozitívne i negatívne emócie. Ale prečo niekto plakal dvakrát vo svojom…
Leave a Comment