Varíme zdravo, chutne a hospodárne. Podľa tejto knihy z roku 1955 sme sa s mojou sestrou učili variť.
Bolo z čoho vyberať. Odhadujem, že je v nej možno aj 5 tisíc receptov, dobrých rád, návodov, veď kniha má 660 strán. Listujem si v nej a je tu množstvo zaujímavých receptov, o akých som vo svojom živote ešte ani nepočula, hoci som v nej často listovala. Napríklad: (prepíšem ho doslova)
Cesto kysnuté pod vodou
Na závin a drobné pečivo
50 dkg múky (polovica hladkej a polovica hrubej), 5 dkg cukru, 20 – 25 dkg tuku, 1 vajce a 1 žĺtok (bielok odložíme na natretie povrchu), 5 dkg droždia, 3 lyžice mlieka, soľ.
Tuk rozdrobíme do múky. Múku zarábame kváskom, nakysnutým v 3 lyžiciach mlieka. Vypracujeme tuhé cesto, zaviažeme ho do mokrého, vyžmýkaného obrušteka, alebo šatky a ponoríme na dve hodiny do studenej vody. Nakysnuté cesto vypláva na povrch. Trvanie kysnutia sa spravuje podľa podľa tuhosti a tučnosti cesta. Potom ho osušíme, vyvaľkáme. Na závin vyvaľkáme dva rovnaké pláty, medzi ktoré dávame tvarohovú alebo jablkovú plnku. Môžeme vykrajovať tyčinky, kolieska a piecť ako drobné pečivo. Upečené natrieme vodou s rumom a obalíme vo vanilkovom cukre. Ak chceme urobiť pečivo slané, pridáme do cesta soľ, natrieme vajcom a posypeme strúhaným syrom.
Spracovala Lis
Ilustračná foto Depositphotos.com
Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…
Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…
Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…
Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…
To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…
Ako každý rok. S manželom, dcérou a milovanou vnučkou. "My sme sa veľmi potešili týmto…
Leave a Comment