Kategórie: AktuálneRecepty

Bryndza vás vynesie do nebies, alebo syrová párty

Bryndza je prírodný syr vyrábaný z ovčieho a kravského hrudkového syra, pre mnoho Slovákov je to tradičná pochúťka a jej výraznú chuť pozná každý. Poradíme vám, ako z tejto ingrediencie vyčarovať pridaním iných prísad neopakovateľnú chuť, vďaka ktorej vás ako hostiteľku vychvália do nebies. Bryndza by nemala chýbať na žiadnom raute, pretože jej charakteristická slaná chuť sa výborne hodí k vínu.

Bryndzové krekry s avokádom

  • 250 g bryndze
  • 250 g masla
  • 250 g hl. múky 00
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 1 žĺtko
  • 1 malé vajce na potretie
  • 1 ČL soli
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 šalotka
  • 1 červená paprika
  • ½ citróna

Postup: Zo surovín vypracujeme tuhé cesto a necháme hodinu odpočívať. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1cm. Z cesta formičkou vykrajujeme krekry a ukladáme

ich na papierom vyložený plech. Potrieme vajíčkom a posypeme makom, rascou, príp. sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180-tich stupňoch asi 15 minút. Vychladnuté krekry obložíme pokrájaným, posoleným, citrónom pokvapkaným avokádom, posekanou paprikou a šalotkou.

Bryndzové guľky s maslom obalené v bylinkách

  • 125g bryndze
  • 20g masla
  • 50g tvarohu
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • bylinky (žeruchu, pažítku, kôpor, šťaveľ, borák)

Postup: Bryndzu vymiešame s maslom, tvarohom, soľou, korením a ¼ posekaných byliniek. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré vyváľame vo zvyšných bylinkách a hotové dáme do chladničky stuhnúť minimálne na 30 minút. Vytiahneme až pred podávaním.

Myslite aj na „mäsožravcov“

Žiadnemu pánovi sa nezavďačíte iba koláčikmi či čipsami. Muži potrebujú na zahnanie hladu mäso! Pripravte preto pre svojich priateľov aj syrovo-mäsové variácie, ktoré podstatne viac a na dlhšie zasýtia. Budete mať istotu, že vaši hostia u vás zostanú ešte dlho aj po polnočnom otváraní šampanského.

Teľacie fašírky s rozmarínom

  • 250g teľacieho mletého mäsa
  • 3Pl zmesi posekaných byliniek (saturejka, tymián, rozmarín)
  • soľ, korenie
  • 1 vajíčko
  • 3PL strúhanky
  • ½ strúčiku pretlačeného cesnaku
  • 2-3 hrušky
  • 40g bryndze
  • petržlenová vňať na ozdobenie

Postup: Z mäsa, byliniek, soli, korenia, strúhanky, cesnaku a vajíčka vypracujeme zmes, ktorú na doske rozváľame na hrúbku 1,5 cm. Z tejto vykrajujeme 5 cm kolieska, ktoré následne vyprážame v oleji. Hrušky pokrájame na tenké plátky o hrúbke 2 mm. Z plátkov formičkou vykrojíme kolieska o niečo menšie ako vypražené fašírky. Na vychladnuté fašírky ukladáme koliesko hrušky, pridáme bryndzu a prikryjeme druhým kolieskom hrušky. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňatkou.

Hydinová paštéta so zapečenými korbáčikmi

  • Liptovské korbáčiky
  • 150 g kuracích pŕs
  • 350 g mletého mäsa (pol na pol hovädzie a bravčové)
  • 70 g kuracích pečienok
  • 1 ČL posekaného tymiánu
  • 2 vajíčka
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g na plátky na krájaného vareného bôčika
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL ostrej mletej
  • paprikovej pasty
  • soľ a korenie

Postup: Kuracie aj zmes mletého mäsa opečieme spolu s cibuľou, cesnakom, tymiánom, pretlakom a paprikovou pastou na panvici. Necháme trochu vychladnúť, rozmixujeme, pridáme vajíčka a rozmixované pečienky, soľ a korenie. Túto zmes vložíme do formy vyloženej plátkami slaninky alebo bôčika. V strede napĺňania položíme niekoľko neúdených Liptov korbáčikov do nádoby. Potom doložíme zvyškom masy, preložíme slaninkou a pečieme vo vodnom kúpeli v rúre 90 – 120 minút pri teplote 190 °C.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Keď uvidíte fotografie tejto slávnej ženy, vôbec sa nebudete báť oslavy 82. narodenín.

Narodila sa v roku 1941. Martha Steward je americká podnikateľka, spisovateľka a moderátorka. Začínala organizovaním…

5 hodín pred

Aj keď opticky výsledok vidieť, stále sa mi nedarí dostať pod určitú hranicu, hovorí o svojom chudnutí Renáta Názlerová

Nie vysnívanú, ale minimálnu, ktorú som si stanovila. Niekedy mám pocit, že to ide príliš…

9 hodín pred

,,Ak niekto vynájde liek pôsobiaci na zdravie ako lieskovec, vynesie mu to rozprávkové bohatstvo“- myslia si odborníci na výživu.

Lieskové orechy priaznivým spôsobom ovplyvňujú zdravie ľudí už odpradávna – staroveký predpis miešania roztlčených lieskovcov…

10 hodín pred

V Superbabkách nepoznáme slovo dôchodca. Namiesto toho hovoríme o zrelom veku. Prečo?

Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a znamená stratu sily, chudobu a choroby.…

10 hodín pred

S pohankou pôjdu kilá rapídne dole!

Vyskúšajte surovú pohanku s jogurtom na lačno. Je to veľmi zdravé jedlo, užitočné, lebo vyčistí…

10 hodín pred

Choroby „vydýchala“, je bez liekov, zdravá. Lekári jej tvrdili, že liekov sa nezbaví. V 70-ke behá maratóny

Hosťom Martiny Valachovej v podcaste ODznova bola Doda Lednická, ktorá zabojovala s chorobami a dnes už…

10 hodín pred