Aktuálne

Belgická čokoládová pusinková roláda

Potrebujeme:

olej na vymazanie plechu

  • 6 vaječných bielkov
  • 330 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 60 g mletých mandlí
  • 1 polievková lyžica espressa rozpustená v 1 čajovej lyžičke vriacej vody
  • hrsť lúpaných mandlí
  • horká rozpustená čokoláda na pokvapkanie rolády

Na čokoládovú plnku

  • 200 g horkej čokolády (70 % kakaovej sušiny), nasekanej na kúsky
  • 50 g  masla
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • ½ lyžičky cukru

Na krémovú náplň

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 40 g práškového cukru
  • 1 lyžička espressa rozpusteného v 1 lyžičke vriacej vody

Postup:

  1. Rúru zohrejte na 200°C/180°C ventilátor/plyn 6. Plech na pečenie s rozmermi 23 cm x 33 cm vysteľte papierom na pečenie a potom papier jemne naolejujte.
  2. Vo veľkej čistej miske vyšľaháme bielka elektrickým mixérom na hustý, lesklý, na ktorom sa vytvorí  v strede špic. Na nízkej rýchlosti zašľaháme po troškách cukor, potom pridáme múku, mleté ​​mandle a kávu, až kým sa všetko nespojí.
  3. Pusinku rovnomerne rozotrite do formy, posypte mandľovými vločkami a pečte 8 minút. Znížte teplotu rúry na 160°C/140°C ventilátor/plyn 4 a pečte ďalších 20-25 minút. Vyberte “ pusinku“ z formy na papieri a nechajte 10 minút chladnúť na mriežke, potom ju preložte na iný papier na pečenie, aby úplne vychladla.
  4. Medzitým si pripravte čokoládovú krém. Čokoládu nad parou roztopte v žiaruvzdornej miske  (nedotýkajte sa misky). Keď sa rozpustí, pridajte maslo a jemne premiešajte, potom nechajte 15 minút vychladnúť. Postupne pridávajte smotanu,  stále šľahajte metličkou, potom pridajte cukor. Rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto a celý dezert chladíme asi 15 minút.
  5. Na krémovú plnku vyšľaháme smotanu, práškový cukor a kávu. Šľaháme elektrickým šľahačom, kým nezačne hustnúť.
  6. Krém natrieme na vrch čokoládovej plnky a začneme opatrne rolovať, pričom si pomôžte papierom na pečenie. Pevne zabaľte a nechajte chladiť aspoň 3 hodiny. Na servírovanie dáme na tanier, pokvapkáme rozpustenou čokoládou a nakrájame.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Existuje optimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť?

Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…

8 hodín pred

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…

11 hodín pred

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…

11 hodín pred

Liečme živé živým, hovorí jedna z najlepších a najskúsenejších bylinkárok

Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…

11 hodín pred

Život mi síce pridal vrásky, ale moje srdce nezostarlo, hovorí Meryl Streep

Najväčší dojem u mnohých zanechala Meryl Streep vo filme Kramerová versus Kramer. Svoje filmové úlohy…

19 hodín pred

„Žime v láske priatelia!“ Klára Silva, svetobežníčka, ktorá sa v roku 1950 narodila v Bratislave

Ahojte priatelia! Pozrite sa na mňa. Volám sa Klára Silva. Prečo túto fotografiu zverejňujem? Chcem…

19 hodín pred