Kategórie: AktuálneRecepty

Babičkine najlepšie palacinky na svete

Dokonalé sladučké palacinky

Suroviny

  • hladká múka
  • cukor práškový
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 1 lyžička škorica mletá
  • štipka soli
  • 1 lyžica oleja
  • 3 žĺtky
  • mlieko

Postup

Neudávame množstvá, lebo kto vlastne váži múku na palacinky? Každá gazdinka vie koľko od oka dať. Jednoducho zo všetkého sa vypracuje

jemnučké cesto, najlepšie mixerom, aby sa nerobili hrudky. Radšej trošku redšie, ľahšie sa rozlieva. Nešetrite cukrom, dájte aj dve vrecúška vanilky

a to hlavné: NESMÚ TAM ÍSŤ BIELKA !!! Palacinky bez bielok sú akoby našľahané, nadýchané a sú v nich drobné bublinky ktoré pukajú na perách..

jednoducho sen. Bielok  spraví palacinkové cesto zbytočne ťažkým. Táto fintu je od babičiek a to boli kuchárky! Nič pre dietárov: Vždy dajte kvapku oleja

na panvicu, lebo niekto nedáva žiaden. Vďaka teflónu sa to nepripáli, ale potom sú veľmi suché a ako dosky. Naplniť ich i môžete tým, čo vám najviac chutí.

 

Hrozienkovo – jablkové taštičky

  •  500 g lístkového cesta
  •  4 jablká
  •  150 g kryštálového cukru
  •  1 Čl mletej škorice
  •  šťava z 1 citróna
  •  50 g hrozienok
  •  1 vajce

 

 

 

Jablká ošúpeme, odstránime jadrovník, nakrájame na väčšie kúsky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme cukor, škoricu, zľahka premiešame

a necháme približne hodinu postáť. Hrozienka nasypeme do šálky, zalejeme vodou a necháme napučať. Z jabĺk scedíme prebytočnú šťavu (odložíme ju nabok)

a zmiešame ich so scedenými hrozienkami. Cesto rozvaľkáme na 3 mm hrubý plát a vykrojíme 12 kruhov s priemerom 12 cm. Vyšľahaným vajcom potrieme okraje

kruhov. Na každú polovičku kruhu rozdelíme jablkovo-hrozienkovú zmes, preložíme a okraje opatrne pritlačíme. Zvyšným rozšľahaným vajcom vymiešaným so zachytenou

jablkovou šťavou potrieme povrch. Plnené taštičky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom. Vložíme do rúry vyhriatej na 250°C

a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 25 minút.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

4 hodiny pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

6 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

18 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

18 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

20 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred