Dnes sa už domáce pečivo v našich končinách pečie vo veľkom. Obľúbený je kváskový, či zemiakový chlieb, ale keď vyskúšate takúto bagetu raz, budete ju musieť robiť pravidelne.
Potrebujeme:
Postup:
Do vody nasypeme cukor, sušené droždie a zasypeme trochou múky. Zamiešame a necháme 15 minút vykysnúť. Potom postupne pridávame múku, soľ, olej a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť asi 1 a pol hodiny. Cesto vyberieme na pracovnú dosku.
Rozdelíme na 4 časti a z každej urobíme valec ako keď robíme knedľu.
Prikryjeme a necháme podkysnúť. Medzitým zohrejeme vodu vo väčšom hrnci a keď vrie, nasypeme do vody sódu a ihneď vkladáme do vody pripravené cesto. Varíme z každej strany asi pol minúty. Ihneď vyberieme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto priečne narežeme na 4 miestach. Ak chcete, môžete posypať ľanovými semienkami. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 35 minút.
Foto Depositphotos.com., Jarmila Zacher Pajpachová
Text a video: Гулнора Анназарова
Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…
Na Dôchodku: Kapitola Plná Života Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…
Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…
Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…
Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…
„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…
Leave a Comment