Reklama

Aktuálne

Ako sa starať o vianočnú ružu, aby vydržala nielen počas adventu

Prýštec najkrajší, známejší ako vianočná ruža je typickým kvetom pre adventné obdobie. Jej druhé známe meno poinsettia sa odvíja od priezviska prvého veľvyslanca USA v Mexiku; Joel Roberts Poinsett ju totiž roku 1825 ako prvý priviezol do Spojených štátov amerických.

A kde sa vzalo spojenie s Vianocami? Najznámejšia je legenda o dievčati, ktoré údajne v 16. storočí v Mexiku nemalo peniaze na to, aby mohlo Ježišovi venovať dar na oslavu jeho narodenia. Povesť hovorí, že anjel dievčaťu poradil, aby po ceste do kostola natrhala burinu a položila ju na oltár. Keď tak urobila, z buriny začali pučať karmínovo červené kvety. Farba kvetov má odkazovať na Ježišovu krv preliatu pri ukrižovaní, tvar listov na betlehemskú hviezdu.

Symbol Vianoc
Pravdou však je, že za spojením s Vianocami stojí šikovná propagácia kvetu rodinou nemeckých emigrantov Eckových. Tí mali poinsettiu v obľube natoľko, že si v Amerike zaobstarali jej sad. A okrem iného zdokonalili techniku štepovania, vďaka čomu bolo možné kvetinu zaslať aj do televíznych staníc, kde ju vystavili odo Dňa vďakyvzdania až do Vianoc. Jeden z Eckových potomkov navyše za účelom propagácie s kvetinou sám vystupoval vo vianočných reláciách. Až v 90. rokoch minulého storočia jeden univerzitný bádateľ objavil metódu, vďaka ktorej kvety Eckových vyzerali tak krásne. Tým ukončil monopol Eckových a konkurenčný boj prispel k masívnejšiemu rozšíreniu vianočnej ruže, a to aj u nás.

Výber rastliny a správna starostlivosť
Vianočnú ružu zvyčajne kupujeme v období adventu. Často plní úlohu milého darčeka pre našich blízkych. Ak si vyberieme zdravú rastlinu a doprajeme jej zodpovedajúcu starostlivosť, nič nebráni tomu, aby bola pýchou nášho domova i po Vianociach.

Ak je to možné, nekupujte rastlinu vo vonkajších priestoroch. Chlad ani prievan nerobia vianočnej ruži dobre a ľahko by sa mohlo stať, že vám doma po niekoľkých dňoch v teple opadá. „Vyberajte dobre urastený kus, ktorý nemá zažltnuté listy. Naopak listy by mali byť pevné a na pohľad by mali mať sýtu farbu. Pri nákupe dajte pozor aj na prepravu; keď si kvetinu ponesiete domov, ochráňte ju pred chladom, napríklad zabalením do niekoľkých vrstiev papiera. Teplotný šok pri transporte totiž môže zahubiť aj silnú zdravú rastlinu, hoci môže ísť o niekoľko minút,“ upozorňuje Daniel Brychta, odborník z oddelenia záhrady projektových marketov Hornbach.

Doma kvetinu umiestnite na miesto, ktoré je chránené pred prievanom a nie je na priamom slnku. „Aj zimné slniečko môže cez okno znásobiť svoju silu a popáliť rastline listy. Optimálny je polotieň a teplota okolo 20 stupňov,“ vysvetľuje Daniel Brychta z Hornbachu. Zálievku doprajte vianočnej ruži pravidelne, ale pozor na množstvo vody. Zemina by mala byť stále vlhká, v podmiske by ale nemala zostávať voda. Na preliatie je vianočná ruža veľmi citlivá a ak k nemu dôjde, skaza kvety je obvykle rýchla a nevratná. Pokiaľ naopak nedopatrením vianočná ruža povädne, malo by stačiť ju znovu zaliať a kvetina sa vcelku rýchlo spamätá. Raz za mesiac je vhodné rastline dopriať výživu a prihnojiť ju.

Ako na farebné listy

Ak chcete, aby vám kvetina opätovne vykvitla, pripravte sa na vcelku náročný proces. „Ak máme vianočnú ružu doma dlhšiu dobu a chceme, aby mala na Vianoce opäť nádherne sýto sfarbené listy, musíme začať s prípravou najlepšie osem týždňov vopred. Kvetinu začneme zakrývať, aby bola v úplnej tme – ideálne najmenej 12 hodín denne, a to až do Vianoc.“ radí Brychta. Ak sa vám podarí vianočnú ružu uchrániť pred svetlom, odmenou vám bude nádherná kvetina vo svojich tradičných farbách. Nemusíte sa ale držať klasickej červenej. Poinsettia je v projektových marketoch Hornbach k dostaniu aj v odtieňoch ružovej a svetlo žltej.

Zdroj www.hornbach.sk

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

4 hodiny pred

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

15 hodín pred

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

1 deň pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

1 deň pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

2 dni pred