V Kanade sa práve v týchto týždňoch začína zber šťavy na javorový sirup. Je to pre mňa niečo úplne nové, lebo v Calgary javory nerástli. Tu všade. Veď Kanada. Najprv som si povedala, že tento rok pôjdeme len na javorovú farmu a všetko popozeráme a kúpime si nejaký dobrý sirup. Ale keď sa na stromoch naokolo začali objavovať vedierka, nedalo mi to. A ako všetko, ja chcem včera, čo bolo treba urobiť zajtra. A mám zlatého muža, ktorý má pre to pochopenie. Nemáme originál kohútiky do stromu, ani tie vedierka. Išiel do dielne, čosi popílil a o pätnásť minút sme už“tapovali“ (tap a maple tree). Zo 40 litrov šťavy má byť 1 liter sirupu.
Varí sa to vonku, ako na Slovensku slivkový lekvár. Podľa karamelizacie vzniká chuť a farba. Najlepší je sugar maple. Musí v noci mrznúť a cez deň byť nad nulou. Šťava kvapká a keď sú dobré podmienky vraj aj tečie. Niektorí tapujú aj brezy na brezovú šťavu. Pamätáte sa na šampón s brezovou šťavou? Taká zelená tuba so žltým vrchnáčikom. Krásne vonia! Takže takto tapujeme. zatiaľ nič, zima je. A teda, ak sme trafili javor. Lebo bez listov to ťažko povedať.
Ľubica Fajnerová Halifax Kanada
Zvyknete sa pýtať, prečo sa vám v živote opakujú tie isté veci ako niektorým príbuzným…
Vstúpte do sveta, kde sa liečivá sila prírody skrýva vysoko nad zemou – v kvetoch,…
To by bola poriadna spoločenská revolúcia! Ak by ľudia zrazu prestali klamať, niektoré oblasti by…
„Pred mesiacom som sa vrátila z liečenia na psychiatrii,“ začala svoje rozprávanie Anna zo stredného Slovenska.…
Pred rokom 1989 nebol u nás ani zďaleka taký široký sortiment potravín ako dnes. Frfľali…
Sestra špecialistka Dana Kolesár v pracovnej dobe inštrumentuje na operačnej sále Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice…
Leave a Comment