Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor! Veľmi dôležitú úlohu tu hrá kvalitný liatinový pekáč a to, že cesto zarobím večer. Potom už potrebujeme len:
Zemiaky uvarím a nechám vychladnúť. Očistím a nastrúham na jemnom strúhadle. Všetky suroviny nasypem do misy, vody toľko, aby mi to utiahol ručný mixér na cesto. Miesim asi 10 – 15 minúť. Cesto v mise zakryjem kúpacou čapicou, ktorú si ušetrím na dovolenke v hoteli. Má gumičku a dobre priľne k miske. Cesto na noc odložím na chladné miesto ( na balkón, v lete do chladničky). Ráno vložím plech do rúry aj s pokrievkou. Zapnem rúru na 230 stupňov. Medzitým cesto vyberiem na múkou posypanú dosku a dobre ponaťahujem, zložím a zase ťahám, aj 20 krát. Nakoniec vyformujem bochník, nechám ho na dobre pomúčenej doske ešte kysnúť prikryté utierkou. Po pol hodine je plech v rúre už dobre zohriaty, s rukavicami ho vytiahnem, odložím pokrievku, opatrne vložím cesto, prikryjem pokrievkou a vložím do rúry. Práve tá pokrievka slúži na vytvorenie vlhkého prostredia, ktoré chlieb pri pečení potrebuje. Pokrievku odložím po 20 minútach pečenia, stiahnem teplotu na 220 stupňov a pečiem ešte 40 minút. Celkový čas pečenia je hodina. No potom už túto dobrotu vytiahnem a položím na mriežku, aby vychladla.
Text a foto Libuša Sabová
Keďže sa vám Linda V Wright veľmi páčila, navštívili sme jej instagram a dozvedeli sme…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Prírodné liečiteľstvo je staré ako ľudstvo samotné. Hľadanie pomoci v sile rastlín pochádza z ďalekej…
Dovoľte opäť prispieť skúsenosťou z ambulantnej praxe. „Celú noc som nespal! Mám bolesti pod pravým…
Zmienke o bravčovej masti (česky sádlo) v poslednej časti sa dostalo veľkej odozvy. Preto niekoľko…
Ak je človek starší ako 55, alebo 60 rokov, už sa považuje za starého. Snažíme…
Leave a Comment