Kombinovaná strava = zdravie a štíhla línia
Princíp kombinovanej stravy ako spôsobu výživy je jednoduchý – potraviny bohaté na bielkoviny a uhlohydráty jeme len spoločne s tzv. neutrálnymi potravinami a nikdy ich medzi sebou nekombinujeme.
Potraviny bohaté na uhlohydráty
Patria k nim :
všetky obiloviny ako pšenica, žito, jačmeň, špalda, ovos, pohanka, proso, kukurica a prírodná ryža (ryža natural), klíčky a pod.
zo zeleniny a ovocia : zemiaky, banány, čierny koreň, sladké jablká, čerstvé ďatle a figy, nesírené sušené ovocie ako banány, marhule, ďatle, figy, hrozienka,
Všeobecne sa sladidlá majú používať úsporne. Aj keď patria k uhlohydrátom, môžu sa v malom množstve kombinovať s potravinami z bielkovinovej skupiny.
pivo.
Potraviny bohaté na bielkoviny
Do tejto skupiny patria :
všetky tepelne spracované druhy mäsa hovädzieho, teľacieho, jahňacieho a baranieho.
všetky druhy hydiny, ako je kura, morčacie prsia i roláda, hydinové údeniny, hus i kačica.
varené údenárske výrobky z hovädzieho, teľacieho a hydinového mäsa, nie bravčového.
mlieko a všetky druhy syrov s maximálnym obsahom tuku 50 %.
vajcia
tofu
varené paradajky ( konzervované)
z nápojov : ovocné čaje, ovocné šťavy, suché a polosuché víno, ovocné vína, sekt
exotické ovocie (mango, papája, kiwi, melóny) okrem banánov
citrusové plody, hlavne citróny a mandarinky.
Môžu sa kombinovať s ostatnými skupinami. Patria k nim:
– surová a varená zelenina: avokádo, brokolica, cibuľa, cukina, fazuľky, hlávkový šalát, hrášok, špargľa, kaleráb, kyslá kapusta, mrkva, uhorky, paprika, čínska kapusta, pór, rajčiny, kel, reďkovka, tekvica, všetky čerstvé a sušené bylinky.
všetky klíčky a výhonky
huby ako šampiňóny, dubáky
syry s tučnosťou nad 45 % a všetky druhy tvarohových a smotanových syrov, tvaroh, kyslé mliečne výrobky
všetky nerafinované oleje a tuky, za studena lisované oleje zo semien a klíčkov, maslo, margarín
žĺtok
olivy
korenie
nápoje ako minerálne vody a čaj.
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment