Ako to robím ja

Ak chcem, aby raňajky boli naozaj zdravé, müsli si pečiem sama

Už niečo vyše desať rokov raňajkujeme spolu s manželom výlučne len ovocie, jogurt a müsli. Keď som ho chcela nalákať na tieto raňajky, musela som ich urobiť naozaj dobré. Veď nahradiť anglické raňajky, šunku, klobásu, párky niečim zdravým, nie je jednoduché. Kupované müsli sú síce chutné, ale  nepáčili sa mi éčka, palmový olej a veľa cukru. Tak som začala müsli piecť sama. Tu je môj recept:

  • 3 balenia ovsených vločiek
  • 10 dkg mandlí
  • 10 dkg vlašských orechov
  • 10 dkg lieskových orechov
  • 3 lyžice celozrnnej špaldovej múky
  • 3 kopcovité lyžice džemu (najradšej domáceho)
  • 3 lyžice medu

Vločky vysypem do veľkej misy a pridám všetky suché prísady. Dobre lyžicou premiešam.

Potom pridám „mokré“ prísady – med a džem. To už musím dobre premiešať rukou, aby sa suroviny rovnomerne  premiešali. Toto množstvo rozdelím na tri plechy, ktoré som vyložila papierom na pečenie.

Teplovzdušnú rúru zohrejem na 160 stupňov a naraz zasuniem všetky tri plechy. Po dvadsiatich minútach vyberiem spodný plech a na jeho miesto presuniem ten zo stredu. Na vybratom plechu müsli dobre premiešam, lebo pri okrajoch sú tmavšie a aj sú trochu zlepené. Asi po 3 minútach vyberiem druhý plech a na spodok presuniem ten, čo bol najvyššie. Opäť premiešam a nechám dobre vychladnúť. Aj dve hodiny.

Hotové müsli nasypem do sklenených nádob s uzáverom, aby neprijímali vlhkosť a boli stále chrumkavé. Toto množstvo stačí dvom ľuďom asi na 2 týždne. Každé ráno si na sezónne ovocie (v zime mrazené) naložíme hustý jogurt gréckeho tipu a na to chrumkavé müsli. Nepoznám lepšie raňajky!

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

K tohoročnému letu patria žiarivé, sýte, dokonca až krikľavé farby aj pre nás, zrelé ženy!

Zaujímavá je tohoročná letná móda. Kedysi by sme určite neskombinovali sýto ružovú farbu šiat so…

13 hodín pred

Moja silná túžba zmeniť život: nikdy viac nechcem vážiť 187 kg!

Môj príbeh sa začal pred rokmi. Problémom bola nadváha. Veľmi vysoká nadváha. Vážila som 187…

18 hodín pred

Ľudia, ktorý konzumujú veľa marhúľ, sa dožívajú priemerne o 10 rokov viac ako Stredoeurópania

Na hraniciach Číny, Indie a Pakistanu sa nachádza druhé najvyššie pohorie na svete Karakoram, so…

18 hodín pred

Budú učiť deti tradíciám. Hru na píšťalke, vyrezávenie z dreva a iné…

"Je známe, že tzv. nelátkové závislosti sú dnes žiaľ už i medzi menšími deťmi bežné. Závislosť…

18 hodín pred

Tyrolské buchty podľa Janky Horečnej

Je to veľká pochúťka, keď si niekde na lyžiarskom svahu v Rakúsku objednáte tyrolské buchty.…

2 dni pred

Už ani tá špiková kosť nie je to, čo bývala!

Neviem kam sa podeli tie vynikajúce špikové kosti z čias minulých, lebo keď moja mama…

2 dni pred