Aktuálne

5 najdôležitejších potravín v prevencii rakoviny, ktoré treba konzumovať denne

Rakovina, to je časovaná bomba. Rozvinúť sa môže u každého človeka. Spúšťačom môže byť čokoľvek, ale najčastejšie je to oslabený imunitný systém. Negatívne dôsledky má predovšetkým sedavý spôsob života, nedostatok pohybu, rôzne závislosti, ako aj ekológia. Medzi dôležité faktory patrí výživa. Kvalita potravín a ich kombinácia môžu posilniť, alebo oslabiť imunitný systém. Najhorším karcinogénom je cukor, transmastné kyseliny, rôzne umelé prísady. Naopak prírodné produkty, bylinky, morské živočíchy, ryby, chudé mäso, ovocie, zelenina, celozrnné potraviny imunitný systém posilňujú a znižujú riziko vzniku rakoviny. V tejto súvislosti sú obzvlášť dôležité tzv. zelené potraviny, to znamená bylinky, ovocie a zelenina. Ak ich konzumujete každý deň, najmenej dvakrát si znížite riziko ochorenia na rakovinu. Niektoré druhy zeleniny sú doslova skutočným liekom na prevenciu rakoviny.

Cesnak

Väčšina ľudí omedzuje jeho konzumácia hlavne kvôli jeho ostrej chuti a vôni, ktorú spôsobuje vysoká koncentrácia prchavých a éterických olejov. Ale práve tieto látky ničia škodlivé vírusy a baktérie a tie bunky,  ktoré by sa mohli zvrhnúť na rakovinové.

Paradajky

Obsahujú lykopén a vitamín C. Obe látky sú silné antioxidanty, ktoré majú proti nádorový účinok. Okrem toho lykopén sa pri tepelnom spracovaní nerozkladá, naopak, jeho množstvo sa zvyšuje. To znamená, že v záujme prevencie proti rakovine sa paradajky môžu konzumovať nielen čerstvé, ale aj dusené, pečené, sušené ako súčasť omáčok i dusených mäsových jedál.

Špenát

Listová zelenina je skutočne obrovským zdrojom všetkých druhov vitamínov a minerálov. Ak ho budete pravidelne konzumovať, svoju imunitu si dokonale posilníte a budete dobre chránení nielen pred rakovinou, ale aj pred sezónnymi prechladnutiami, či chrípkou.

Cvikla

Každý  môže mať doma  zásobu tejto koreňovej plodiny. Obsahuje betanín, ktorý je schopný ničiť rakovinové bunky. Je veľmi dôležité piť čerstvo vylisovanú šťavu z cvikle, ale konzumovať aj rôzne šaláty z tejto plodiny. Cvikla dokonale čistí krv a normalizuje črevá.

Brokolica

Lekári hovoria, že je to dokonca najdôležitejšia zelenina. Obsahuje toľko vitamínov a minerálov, že okrem nej by ste už vlastne nemuseli žiadnu inú zeleninu konzumovať. Najdôležitejšia je látka synergín, ktorá zabraňuje rozmnožovaniu rakovinových buniek.

Ilustračná foto Deposiphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ocot, skrytý zázrak v kuchyni a jeho význam v pečive

Ocot patrí medzi suroviny, ktoré sa v kuchyni používajú po stáročia nielen ako dochucovadlo, ale…

1 deň pred

Odborníci hovoria: bicyklovať treba v každom veku. Prečo?

Či ísť na bicykli len nakupovať, alebo na cykloturistický výlet, to je jedno. Jazda na…

2 dni pred

Trochu egoizmu neuškodí žiadnej zrelej žene. Tým nechceme povedať, že sa prestanete starať o rodinu.

V našom článku nechceme hovoriť o egoistickom človeku, ktorý vyžaduje, aby sa všetko krútilo len…

2 dni pred

Spolu s manželkou máme 167 rokov, hovorí Juraj Višný, priekopník kulturistiky v Československu

Ing.arch. Juraj Višný sa narodil v Bratislave v roku 1937, kde aj žil. Bol priekopníkom…

2 dni pred

Ako najjednoduchšie upiecť chutný chlieb?

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…

2 dni pred

Sedel som s celebritami, podnikateľmi, či politikmi známymi po celom svete, ale nič sa nevyrovná jedinej minúte ticha s otcom a koláčom od mamy

Dlouhé roky jsem ho zavrhoval. On mne přehlížel. Marnotratný syn se vydal do světa dokázat…

2 dni pred