Znojemské uhorky – náš rodinný recept
Dnes som opäť trošku zavárala. Do uhoriek podľa receptu môjho otca ide 10 ingrediencii okrem uhoriek a vody.
Nálev:
- 1 liter vody
- 1/4 l octu
- 60 g soli
- 20 dkg cukru
Ingrediencie:
- 2 bobkové listy
- 3 guľôčky nového korenia
- 20 guľôčok čierneho korenia
- 1/2 veľmi štipľavej feferónky
- 3 cm chrenu
- 1 vetvička kôpru
- 1/2 menšej cibule
Všetky ingrediencie naporcujem do pohárov. Potom naukladám uhorky. Urobím si nálev. Pozor! Musíte presne vážiť a merať, aby bol chutný. Zalejem uhorky, dobre uzavriem a dám sterilizovať. Do obyčajného hrnca, na spodok ktorého dám handru. Zalejem vodou až po vrchnáky, prikryjem pokrievkou a nechám na šporáku, kým nezovrú. V tom momente ich odtiahnem a nechám v hrnci ešte asi 20 minút. Potom povyťahujem na utierku a počúvam, ako sa viečka pri chladnutí sťahujú.