Zemiakový koláč nášho detstva
Po skoro 60 rokoch som jedol toto starodávne jedlo, aj keď sa robilo trochu inak, chutí rovnako dobre a som rád, že som ho objavil a vyskúšal. Pripomenul som si ním pekné detstvo a mamku ako tento koláč plnený zemiakmi ona robila. Dá sa jesť samotný, ale veľmi dobre chutí s kvašákmi.
Potrebujeme:
- 400 – 500 g lístkového cesta
- 1 žĺtok na potretie
Na zemiakovú plnku:
- 50 g slaniny
- 1 lyžica oleja
- 2 väčšie póry
- 800 g zemiakov uvarených v šupke
- 100 g tvrdého postrúhaného syra
- 1 cibuľa
- korenie
- soľ
Postup:
Na oleji opražíme cibuľku pokrájanú nadrobno, pridáme pokrájaný pór, slaninu, posolíme a dusíme do mäkka. Uvarené zemiaky ošúpeme, prelisujeme a necháme vychladnúť. Zmiešame s cibuľou a pórom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme. Plech vyložíme papierom na pečenie, položíme jeden plát cesta a navrtsvíme studenú zemiakovú plnku a prikryjeme druhým cestom. Okraje cesta spojíme, povrch poprepichujeme vidličkou, potrieme rozšľahaným žĺtkom a v rúre rozohriatej na 180 stupňov upečieme do zlata.
Text a foto Marián Petruš