Čo poviete na toto chutné slovenské jedlo, ktoré u nás v rodine zaraďujeme medzi zimné.
Potrebujeme:
Postup:
Pomleté mäso podľa chuti osolíme a okoreníme a vytvarujeme malé guľky. Zemiaky prelisujeme, alebo postrúhame a pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Keďže zemiakové cesto rýchle redne, musíme rýchle pracovať. Cesto si rozdelíme na toľko častí, koľko chceme mať guliek. Na sporák dáme zovrieť vodu so soľou a olejom. Cesto roztlačíme na múkou vysypanej doske, do stredu vložíme mäsovú guľkou a uzavrieme. Voda nám už vrie, tak guľky rýchlo vkladáme do vody. Necháme 15 minút variť. Medzitým si vyberieme nádobu, do ktorej budeme guľky vyberať. Najlepšie plech, ktorý vymastíme olejom. Prikryjeme.
Na kapustu:
Cibuľku nakrájame, opražíme, pridáme nakrájanú slaninu a nakoniec pokrájanú kyslú kapustu. Ja ju najskôr skontrolujem, či nie je veľmi kyslá. Aká áno, prepláchnem vodou. Spolu zarestujeme, pridáme vodu z vareného údeného mäsa a dusíme do mäkka. Na záver na masti orestujeme cibuľu pokrájanú na kolieska, ktorou ozdobíme vrch guliek.
Text Janka Horečná
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…
Leave a Comment