Zber lesných plodov nám dáva zdravie dvakrát – keď za nimi chodíme do prírody, a potom keď ich liečivú silu využívame.
V týchto dňoch máme možnosť nazbierať si trnky. Zber lesných plodov nám dáva zdravie dvakrát – keď za nimi chodíme do prírody, a potom keď ich liečivú silu využívame. Neexistuje zlé počasie, sú len unavené oči, ktoré nedokážu zachytiť prírodnú krásu. Neskorá jeseň je symbolom príprav zásob na zimu, časom vykopávania a uskladňovania zemiakov, zberu orechov a sušenia húb. Skôr ako sa príroda uloží k zimnému spánku ponúka nám úchvatné pohľady na všetkými farbami žiariace koruny listnatých stromov. I v tomto čase je možné nazbierať si jej plody pekné na pohľad, príjemné na dotyk a zdravé pre telo. Sú nimi trnky. Trnkové kríky boli v minulosti pokladané za posvätné. Ľudia podvedome cítili, že obsahujú látky potrebné pre telo pred prichádzajúcou zimou. S obľubou ich používali už starovekí Kelti. O liečivých účinkoch trniek čítame i v najznámejšom stredovekom herbári od Matthioliho (1501 – 1577). Fakt, že rastú bez prispenia človeka i na málo úrodných pôdach, poukazuje na ich extrémnu vitalitu. Trnky obsahujú veľké množstvo vitamínu C a trieslovín. Ich zložky dokážu úspešne bojovať proti hnačkovitým ochoreniam a ľahším zápalom tráviaceho traktu. Plnia čistiacu úlohu v tele – pomáhajú odstraňovať odpadové látky z tela močom. Zápar z vysušených plodov pomáha pri liečbe zdĺhavo prebiehajúcich infekcií v ústnej dutine a osvedčil sa ako účinné kloktadlo pri zápale hrdla. Po konzumácii čerstvých plodov sa nám pravdepodobne na tvári objaví kyslý výraz. Trnky sú naozaj veľmi trpké. Ak však prejdú prvými mrazíkmi, strácajú svoju trpkú chuť. Koniec októbra a začiatok novembra, toto neskoré jesenné obdobie, predstavuje najideálnejší čas na zber a využitie bohatých zdrojov vitamínov a zdraviu prospešných látok ukrývajúcich sa v podobe malých modrastých guličiek. Ja uprednostňujem zber trniek až koncom novembra, vtedy sú sladké a naozaj chutné. Zbieral som ich ale už i koncom januára. Je niečo úplne iné pochutnať si na hrsti chutných trniek ako zakúsnuť do 30 x striekaného jablka kúpeného v hypermarkete, alebo ešte horšie dať si tabletku celaskonu.
PS: Angličania už po mnoho generácií pridávajú zrelé trnky do fliaš s ginom a nechávajú ich macerovať. Tým vzniká tzv. sloe gin – trnkový gin. Čím dlhšie sa trnky v gine „kúpu“, tým lahodnejšiu chuť nápoju dodávajú. Už len vydržať aspoň pol roka… Obľúbené je i domáce trnkové víno, ktoré má sýto bordovú farbu a chuťovo pripomína portské druhy vín.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay.com