Aktuálne

Zamerajte sa na konzumáciu zelenej zeleniny, konkrétne zelenej listovej zeleniny“ – vyzýva výživový expert

Dnes mi rodinná známa priniesla zo svojho fóliovníka čerstvý hlávkový šalát. „Zamerajte sa na konzumáciu zelenej zeleniny, menovite zelenej listovej zeleniny“ – vyzýva výživový expert Dr. Frederick Khachik. „Zelené plodiny ako je špenát, brokolica či hlávkový šalát sú plné antioxidantov. Zároveň si vyberajte čo najviac tmavú zelenú zeleninu. Čím je tmavšia, tým viac karotenoidov obsahuje. Karotenoidy ako je luteín a betakarotén zohrávajú významnú úlohu v prevencii rakoviny.“ Ten, kto má záhradku, určite nevynechá príležitosť dopestovať si ho. Hlávkový šalát predstavuje ideálnu potravinu na podporu trávenia a správnu činnosť pečene. Pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce. Je vhodný ako prevencia srdcovocievnych ochorení, porúch trávenia a pečene. „Hlávkový šalát som nemala vždy rada“ – zdôveruje sa pani v strednom veku. „Lepil sa mi na podnebie, preto som ho v detstve odmietala. To som ale ešte nevedela čítať, aby som zistila, aký je zdravý. Ihneď som zmenila názor. Dnes ho používam hlavne na prípravu zeleninového šalátu. Listy nadrobno pokrájam, podobne i paradajky, uhorku a cibuľku. Niekedy pridám i cesnak. Dochutím octom alebo olivovým olejom, citrónovou šťavou, občas pridám i čili korenie.“ Ku príprave takého šalátu môžeme použiť i horké listy, ktoré s ostatnou zeleninou zmenia chuť. Horké zlúčeniny totiž robia veľmi dobre namáhanému srdcu. Hlávkový šalát je nízkokalorickou potravinou. Na tanieri ho je veľa, žalúdok naplní až po okraj a ten sa potom uspokojí a pocit hladu sa stratí. „Potrava má tú významnú vlastnosť, že je jediným významným zdravotným faktorom, ktorý dokážeme mať pod úplnou kontrolou“ – zamýšľa sa Dr. Andrew Weil a dodáva: „Iné zdravotné faktory, ako je kvalita ovzdušia, ktoré dýchame, hluk, ktorému sme vystavení, či emocionálny náboj, ktorému musíme čeliť, ovplyvniť celkom nedokážeme, ale svoje stravovacie návyky zmeniť môžeme. Preto je hanbou premrhať tak skvelú príležitosť pôsobiť na svoje zdravie.“ Hlávkový šalát obsahuje až 95% vody z jeho celkovej hmotnosti, množstvo vitamínov a minerálov, preto môžeme smelo skonštatovať, že aj chemicky ošetrený šalát je lepší ako šalát žiadny. Predstavuje optimálnu potravinu pre diabetikov, ktorí ho smú konzumovať neobmedzene, ale aj pre ľudí s tráviacimi, či srdcovocievnymi ťažkosťami. Hovorí sa, že v starovekom Ríme si dávali šalát na večeru, keď sa počas dňa prejedli. Dnes by ho mali vystresovaní ľudia moderných miest jesť namiesto výdatnej večere…

MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

2 hodiny pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

14 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

14 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

17 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred