Dnes mi rodinná známa priniesla zo svojho fóliovníka čerstvý hlávkový šalát. „Zamerajte sa na konzumáciu zelenej zeleniny, menovite zelenej listovej zeleniny“ – vyzýva výživový expert Dr. Frederick Khachik. „Zelené plodiny ako je špenát, brokolica či hlávkový šalát sú plné antioxidantov. Zároveň si vyberajte čo najviac tmavú zelenú zeleninu. Čím je tmavšia, tým viac karotenoidov obsahuje. Karotenoidy ako je luteín a betakarotén zohrávajú významnú úlohu v prevencii rakoviny.“ Ten, kto má záhradku, určite nevynechá príležitosť dopestovať si ho. Hlávkový šalát predstavuje ideálnu potravinu na podporu trávenia a správnu činnosť pečene. Pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce. Je vhodný ako prevencia srdcovocievnych ochorení, porúch trávenia a pečene. „Hlávkový šalát som nemala vždy rada“ – zdôveruje sa pani v strednom veku. „Lepil sa mi na podnebie, preto som ho v detstve odmietala. To som ale ešte nevedela čítať, aby som zistila, aký je zdravý. Ihneď som zmenila názor. Dnes ho používam hlavne na prípravu zeleninového šalátu. Listy nadrobno pokrájam, podobne i paradajky, uhorku a cibuľku. Niekedy pridám i cesnak. Dochutím octom alebo olivovým olejom, citrónovou šťavou, občas pridám i čili korenie.“ Ku príprave takého šalátu môžeme použiť i horké listy, ktoré s ostatnou zeleninou zmenia chuť. Horké zlúčeniny totiž robia veľmi dobre namáhanému srdcu. Hlávkový šalát je nízkokalorickou potravinou. Na tanieri ho je veľa, žalúdok naplní až po okraj a ten sa potom uspokojí a pocit hladu sa stratí. „Potrava má tú významnú vlastnosť, že je jediným významným zdravotným faktorom, ktorý dokážeme mať pod úplnou kontrolou“ – zamýšľa sa Dr. Andrew Weil a dodáva: „Iné zdravotné faktory, ako je kvalita ovzdušia, ktoré dýchame, hluk, ktorému sme vystavení, či emocionálny náboj, ktorému musíme čeliť, ovplyvniť celkom nedokážeme, ale svoje stravovacie návyky zmeniť môžeme. Preto je hanbou premrhať tak skvelú príležitosť pôsobiť na svoje zdravie.“ Hlávkový šalát obsahuje až 95% vody z jeho celkovej hmotnosti, množstvo vitamínov a minerálov, preto môžeme smelo skonštatovať, že aj chemicky ošetrený šalát je lepší ako šalát žiadny. Predstavuje optimálnu potravinu pre diabetikov, ktorí ho smú konzumovať neobmedzene, ale aj pre ľudí s tráviacimi, či srdcovocievnymi ťažkosťami. Hovorí sa, že v starovekom Ríme si dávali šalát na večeru, keď sa počas dňa prejedli. Dnes by ho mali vystresovaní ľudia moderných miest jesť namiesto výdatnej večere…
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay.com
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment