Aktuálne

Zamerajte sa na konzumáciu zelenej zeleniny, konkrétne zelenej listovej zeleniny“ – vyzýva výživový expert

Dnes mi rodinná známa priniesla zo svojho fóliovníka čerstvý hlávkový šalát. „Zamerajte sa na konzumáciu zelenej zeleniny, menovite zelenej listovej zeleniny“ – vyzýva výživový expert Dr. Frederick Khachik. „Zelené plodiny ako je špenát, brokolica či hlávkový šalát sú plné antioxidantov. Zároveň si vyberajte čo najviac tmavú zelenú zeleninu. Čím je tmavšia, tým viac karotenoidov obsahuje. Karotenoidy ako je luteín a betakarotén zohrávajú významnú úlohu v prevencii rakoviny.“ Ten, kto má záhradku, určite nevynechá príležitosť dopestovať si ho. Hlávkový šalát predstavuje ideálnu potravinu na podporu trávenia a správnu činnosť pečene. Pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce. Je vhodný ako prevencia srdcovocievnych ochorení, porúch trávenia a pečene. „Hlávkový šalát som nemala vždy rada“ – zdôveruje sa pani v strednom veku. „Lepil sa mi na podnebie, preto som ho v detstve odmietala. To som ale ešte nevedela čítať, aby som zistila, aký je zdravý. Ihneď som zmenila názor. Dnes ho používam hlavne na prípravu zeleninového šalátu. Listy nadrobno pokrájam, podobne i paradajky, uhorku a cibuľku. Niekedy pridám i cesnak. Dochutím octom alebo olivovým olejom, citrónovou šťavou, občas pridám i čili korenie.“ Ku príprave takého šalátu môžeme použiť i horké listy, ktoré s ostatnou zeleninou zmenia chuť. Horké zlúčeniny totiž robia veľmi dobre namáhanému srdcu. Hlávkový šalát je nízkokalorickou potravinou. Na tanieri ho je veľa, žalúdok naplní až po okraj a ten sa potom uspokojí a pocit hladu sa stratí. „Potrava má tú významnú vlastnosť, že je jediným významným zdravotným faktorom, ktorý dokážeme mať pod úplnou kontrolou“ – zamýšľa sa Dr. Andrew Weil a dodáva: „Iné zdravotné faktory, ako je kvalita ovzdušia, ktoré dýchame, hluk, ktorému sme vystavení, či emocionálny náboj, ktorému musíme čeliť, ovplyvniť celkom nedokážeme, ale svoje stravovacie návyky zmeniť môžeme. Preto je hanbou premrhať tak skvelú príležitosť pôsobiť na svoje zdravie.“ Hlávkový šalát obsahuje až 95% vody z jeho celkovej hmotnosti, množstvo vitamínov a minerálov, preto môžeme smelo skonštatovať, že aj chemicky ošetrený šalát je lepší ako šalát žiadny. Predstavuje optimálnu potravinu pre diabetikov, ktorí ho smú konzumovať neobmedzene, ale aj pre ľudí s tráviacimi, či srdcovocievnymi ťažkosťami. Hovorí sa, že v starovekom Ríme si dávali šalát na večeru, keď sa počas dňa prejedli. Dnes by ho mali vystresovaní ľudia moderných miest jesť namiesto výdatnej večere…

MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Čože je to päťdesiatka? Nebojte sa vy, mladšie, nič sa ani potom vo vašom živote nezmení!

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

16 hodín pred

Rozdiel 35 rokov. No povedzte, či ženy nie sú ako víno?! Čím staršie, tým krajšie!

Pozrite si fotografie z vašich školských, alebo študentských čias ako to urobila Renáta Názlerová. Jasné,…

16 hodín pred

Chcel by som sa vrátiť pod teplučkú perinu mojej starkej

Mal som včera krásny sen. V ňom som sa vrátil pod starú, ťažkú perinu z…

16 hodín pred

Máte radi šalátovú polievku a viete, že ju môžete robiť aj z ľadového šalátu? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

16 hodín pred

Priatelia, počuli ste niekedy o zdravej a nezdravej strave? Akiste áno. Čo si o tom myslíte, pýta sa MUDr. Jozef Marec?

Tí, ktorí to vyznávajú a v praxi asi realizujú, tí tomu asi aj veria. Veď…

2 dni pred

Sestra Furiková pracuje na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie už 50 rokov: „Myslela som si, že po týždni odtiaľto ujdem“

Úžasná, usmievavá, skromná a obetavá. Presne taká je Katarína Furiková, ktorá pracuje na Klinike popálenín a rekonštrukčnej…

2 dni pred