Najčítanejšie

„Vyzujem korčule a už aj sa pustím do pečenia čerešňovo-makovej štrúdle,“hovorí „babička“ Elle Šajdová

Takáto je mama známej moderátorky Eriky Barkolovej. Elle Šajdová miluje šport, pohyb. V lete je to najmä bicykel, kolieskové korčule a v zime lyže. Kondíciu má takú dobrú ako jej dcéra. Ale či Erika vie upiecť ťahanú štrúdľu, to nám Elle tiež prezradila.

Ako ju robí?

„Naučila ma ju robiť moja stará mama. Ona však robila iba jednu, aj moja mamina, ale ja pre veľký dopyt musím upiecť tri. No moje pokolenie sa to naučiť nechce. Na jednu štrudľu potrebujem cca 25 až 30 dkg hladkej múky. Do hrnčeka dám asi 2 dcl teplej vody a rozpustím 3 male lyžičky cukru a medzi prsty trochu soli. Pomaly prilievam cukrovú vodu a miesim 20 minút cesto, až kým sa netvoria bubliny. Robím z kila múky, takže cesto rozdelím na tri časti, naolejujem dosku a prikryjem hrncami, každé cesto zvlášť. Na stôl si pripravím plachtu, dobre ju pomúčim polohrubou mukou. Cesto opäť naolejujem, trochu rozvaľkám a potom vyťahujem dokola.

Potom posypem makom, rozdelím čerešne, cukor, aj škoricový, potriem olejom a odtrhnem konce. A nasleduje zavinutie pomocou tej plachty. Najprv boky a potom zatáčam zdola. Trochu krkolomné je dať tú štrúdľu na plech, no chce to trochu grif.

Pečiem cca pol hodinu na 180 stupňov, ale možno som mala dať ešte viac. Nemám ju tentokrát až takú chrumkavú. Pred tým, ako ju dávam piecť, ju poťapkám ešte olejom a aj plech natriem olejom. Keď ju vyberiem, prikryjem papierom na pečenie a dám ešte cez ňu utierku.

Text a foto Elle Šajdová

Ilustračná foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Existuje optimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť?

Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…

10 hodín pred

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…

14 hodín pred

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…

14 hodín pred

Liečme živé živým, hovorí jedna z najlepších a najskúsenejších bylinkárok

Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…

14 hodín pred

Život mi síce pridal vrásky, ale moje srdce nezostarlo, hovorí Meryl Streep

Najväčší dojem u mnohých zanechala Meryl Streep vo filme Kramerová versus Kramer. Svoje filmové úlohy…

22 hodín pred

„Žime v láske priatelia!“ Klára Silva, svetobežníčka, ktorá sa v roku 1950 narodila v Bratislave

Ahojte priatelia! Pozrite sa na mňa. Volám sa Klára Silva. Prečo túto fotografiu zverejňujem? Chcem…

22 hodín pred