Najčítanejšie

„Vyzujem korčule a už aj sa pustím do pečenia čerešňovo-makovej štrúdle“

Takáto je mama známej moderátorky Eriky Barkolovej. Elle Šajdová miluje šport, pohyb. V lete je to najmä bicykel, kolieskové korčule a v zime lyže. Kondíciu má takú dobrú ako jej dcéra. Ale či Erika vie upiecť ťahanú štrúdľu, to nám Elle tiež prezradila.

Ako ju robí?

„Naučila ma ju robiť moja stará mama. Ona však robila iba jednu, aj moja mamina, ale ja pre veľký dopyt musím upiecť tri. No moje pokolenie sa to naučiť nechce. Na jednu štrudľu potrebujem cca 25 až 30 dkg hladkej múky. Do hrnčeka dám asi 2 dcl teplej vody a rozpustím 3 male lyžičky cukru a medzi prsty trochu soli. Pomaly prilievam cukrovú vodu a miesim 20 minút cesto, až kým sa netvoria bubliny. Robím z kila múky, takže cesto rozdelím na tri časti, naolejujem dosku a prikryjem hrncami, každé cesto zvlášť. Na stôl si pripravím plachtu, dobre ju pomúčim polohrubou mukou. Cesto opäť naolejujem, trochu rozvaľkám a potom vyťahujem dokola.

Potom posypem makom, rozdelím čerešne, cukor, aj škoricový, potriem olejom a odtrhnem konce. A nasleduje zavinutie pomocou tej plachty. Najprv boky a potom zatáčam zdola. Trochu krkolomné je dať tú štrúdľu na plech, no chce to trochu grif.

Pečiem cca pol hodinu na 180 stupňov, ale možno som mala dať ešte viac. Nemám ju tentokrát až takú chrumkavú. Pred tým, ako ju dávam piecť, ju poťapkám ešte olejom a aj plech natriem olejom. Keď ju vyberiem, prikryjem papierom na pečenie a dám ešte cez ňu utierku.

Text a foto Elle Šajdová

Ilustračná foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ocot, skrytý zázrak v kuchyni a jeho význam v pečive

Ocot patrí medzi suroviny, ktoré sa v kuchyni používajú po stáročia nielen ako dochucovadlo, ale…

1 deň pred

Odborníci hovoria: bicyklovať treba v každom veku. Prečo?

Či ísť na bicykli len nakupovať, alebo na cykloturistický výlet, to je jedno. Jazda na…

1 deň pred

Trochu egoizmu neuškodí žiadnej zrelej žene. Tým nechceme povedať, že sa prestanete starať o rodinu.

V našom článku nechceme hovoriť o egoistickom človeku, ktorý vyžaduje, aby sa všetko krútilo len…

1 deň pred

Spolu s manželkou máme 167 rokov, hovorí Juraj Višný, priekopník kulturistiky v Československu

Ing.arch. Juraj Višný sa narodil v Bratislave v roku 1937, kde aj žil. Bol priekopníkom…

1 deň pred

Ako najjednoduchšie upiecť chutný chlieb?

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…

1 deň pred

Sedel som s celebritami, podnikateľmi, či politikmi známymi po celom svete, ale nič sa nevyrovná jedinej minúte ticha s otcom a koláčom od mamy

Dlouhé roky jsem ho zavrhoval. On mne přehlížel. Marnotratný syn se vydal do světa dokázat…

2 dni pred