Milí priatelia! „V októbri alebo novembri nakladáme doma kyslú kapustu“ – vraví pani v dôchodkovom veku. „Manžel kapustu pokrája na hoblíku a potom ju spoločne naložíme do suda. Túto tradíciu zachovávam už od obdobia detstva. Niekedy sa nedalo všetko kúpiť v obchode. To, čo si si vypestoval, to si mal. Kyslá kapusta sa nakladala v každom dome. V jednom roku sme jej mali aj 400 litrov. Dnes sa ľudia chránia pred prechladením kdečím. My sme poznali jeden veľmi účinný prostriedok. Pili sme šťavu zo suda, v ktorom sa kvasila kapusta. Jušku. A veru nepamätám sa, že by mama s nami bola niekedy u detského lekára. Neboli sme chorí tak často ako dnešné deti.“ Kyslá kapusta sa pokladá za pokrm číslo jeden na zimu. V čase námorníckych objavov, veľa námorníkov sa vyhlo skorbutu nie len vďaka konzumácii citrónov a pomarančov, ale aj vďaka pojedaniu kyslej kapusty. Tá totiž obsahuje veľa vitamínu C (už dvesto gramov pokryje jeho dennú potrebu). Uchovanie celých kapustových hlávok nasolením už poznali starí Rimania. Dnešný spôsob výroby kyslej kapusty údajne prevzali v stredoveku Slovania od Tatárov. Kyslá kapusta má u nás bohatú históriu a v mnohých domácnostiach s ňou majú výborné skúsenosti. Je to jedlo pre každého. Pravidelnou konzumáciou kyslej kapusty sa dá predísť infarktu, depresívnym stavom, mŕtvici, a mnohým iným civilizačným chorobám. Najmä diabetici by ju mali jesť čo najčastejšie. Kyslá kapusta predstavuje bohatý zdroj živín – významné množstvo beta-karoténu (provitamín A), vitamínov B, E a K. Má hojnosť minerálnych látok, najmä pre nás veľmi nedostatkový draslík, ale aj vápnik, fosfor, železo, zinok, horčík a stopové prvky – napr. síru. Bohatá je aj na fytochemikálie s protirakovinovými a antibiotickými účinkami, životodárne enzýmy, aminokyseliny obsahujúce síru a horčičný olej. Veľmi cennou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna. Spolu s vitamínmi skupiny B obnovujú poškodenú črevnú sliznicu. Šťava z kyslej kapusty má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru. Obsahuje probiotické baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zabraňujú množeniu škodlivých a hnilobných mikroorganizmov. Aktivuje tiež funkciu čriev a vylučovanie toxických látok. „Kyslá kapusta účinne chráni pred vznikom rakoviny pečene, pľúc, hrubého čreva a prsníkov“ – konštatujú v záveroch fínski a britskí vedci. Účinné látky zabraňujúce nádorovému bujneniu vznikajú v procese kvasenia kapusty, kedy vznikajú takzvané izotiokyanáty, látky so silnými protirakovinovými účinkami. Preto si pravidelne, najmä v jeseni a zime, doprajme túto zdravú potravinu do nášho jedálnička…
MUDr. Michal Slivka
Foto Depositphotos.com
Miluje variť, piecť a ešte o tom vydáva aj krásne knihy. Lucia Súkeníková už vydala úspešné kuchárky…
Na tyto narozeniny se dvěma osmičkami se těšila, neboť je bere jako symboly nekonečna a…
Veľmi dobre si pamätám, ako sme sa stravovali, keď som bola dieťa a snažila som…
Dospela som do štádiá, kedy stále viac a viac čítam a menej času trávim utieraním…
V zrelom veku je nás už veľa, ktorí máme veľké brucho. Mnohí si myslia, že…
Ja osobne mám 30, nie vyše šesťdesiat a som so sebou veľmi spokojná. Ako som…
Leave a Comment