Viera Klačanská má objednávky na solčiansky skladaník až z Nemecka, či Rakúska

Vy, ktorí nepoznáte túto dobrotu, tak základom je špeciálne kysnuté cesto, ktoré obsahuje veľa žĺtok a masla. Upečené sa zdobí nadýchaným ochuteným tvarohom a slivkovým lekvárom. Viera Klačanská (62 r.) zo Solčian pred Vianocami upečie za dva dni a dve noci aj 40 kusov. A to vôbec nespí, ale je rada, že ľuďom tento originálny koláč chutí. Veď objednávky prichádzajú aj zo zahraničia, z Čiech, Rakúska i Nemecka.

Pečie už 20 rokov a to nielen solčiansky skladaník, ale aj torty a zákusky na  svadby a rôzne iné príležitosti. Baví ju to veľmi, veď inak by to denno – denne už dvadsať rokov nerobila. Hoci nie je vyučená cukrárka, talent má na túto prácu. Pani Viera je 43 rokov vydatá, ale deti už z domu odišli a tak si žijú spoločne s manželom, ktorý jej varí, lebo  má bezlepkovú diétu. Ona se venuje svojmu koníčku, ale ako sama vraví, niekedy je to aj kôň, to pečenie. Veď upiecť 15 kartónov zákuskov a k tomu torty nie je žiadna maličkosť.

A všetko sa robí ručne, ručne sa melie mak i orechy, tak je to najlepšie. Často jej pomáha pritom manžel i jej 15 – ročná vnučka.

Televízia ju nebaví, veď aj tak sú tam len samé negatívne veci, vraví. V tomto horúcom lete vstávala o štvrtej, kým nebolo ešte tak teplo.

Pracovala do dvanástej, potom si dve hodiny pospala a pokračovala v pečení. Deti ju už hrešia, že veľa pracuje. „Ale viete, keď si niekto objedná na svadbu, tak mu to musím vybaviť!“ hovorí pani Vierka. Veď už teraz má objednávky na budúci rok. „Či necítim únavu? Ale samozrejme, ale si to nepripustím a už vôbec nie nejakú bolesť.“

Za pekný príspevok ďakuje Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

4 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

8 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

9 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

12 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

14 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred