Aktuálne

Vianočné pečivo napečené s láskou. Jedia aj oči. Recept pani Martušky na kokosky

Doteraz upiekla vanilkové rožky, linecké oriešky plnené, linecké poliate čokoládou, pomarančové hviezdičky, šuhajdy a najmä plnené kokosky, ktoré sú v jej rodine najobľúbenejšie. Tu je jej recept:

Potrebujeme:

  • 3 ks bielky
  • 210 g cukor kryštálový
  • 180 g kokos strúhaný

Linecké cesto:

  • 140 g maslo
  • 70 g cukor praškový
  • 1 ks žĺtok

Krém:

  • 250 g maslo
  • 200 g čokoláda 52%

Čokoládová poleva:

  • 200 g čokoláda 52%
  • 50 g Cera

Okrem toho:

Najskôr si pripravíme kokosový sneh. Ja som postupovala podľa týchto inštrukcií – vaječné bielky s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia cca 12 – 15 minút. Následne necháme vychladiť a potom vareškou vmiešame kokos. Pomocou cukrárenského vrecka nastriekame malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme pri 160 stupňoch 8 – 10 minút.

Otvoríme vrátka na rúre a sušíme 15 minút pri 50 stupňoch. Keď sa kokosky dajú pekne odlepiť od papiera, sú hotové. Linecké cesto pripravíme zmiesením všetkých surovín. Cesto vyvaľkáme, vykrojíme kolieska a upečieme na suchom plechu.

Krém: Čokoládu roztopíme nad parou. Necháme vychladiť ale nie príliš, aby znova nestuhla a vyšľaháme s maslom. Pomocou vrecka krém nastriekame na linecké kolieska. V strede necháme miesto na džem. Na takto naplnené kolieska jemne pritlačíme kokosku. Necháme stuhnúť v chlade.

Čokoládová poleva: Čokoládu a stužený tuk rozpustíme nad parou. Spodok plnených kokosiek namáčame v čokoládovej poleve. Keď čokoláda stuhne môžeme podávať.

No a toto všetko má už pani Marta napečené, krásne uložené a Vianoce sa môžu začať!

Taxt a foto M.R.

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

5 hodín pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

9 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

9 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

13 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

15 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred