Varte doma, to je aj názov novej kuchárskej knihy Gizky Oňovej, ktorú dnes pokrstila Katka Brychtová a Noro Mészároš. Uvedenie knižky do života spríjemnila svojim krásnym hlásateľským prejavom aj Norika Beňačková.
„Keď som sa rozhodla, že zostavím túto kuchársku knihu, nemala som jasný plán, ako to urobím. vedela som iba to, že by som chcela, aby si moju knižku obľúbili všetky generácie, od najstaršej po najmladšiu. Hoci dnešní mladí ľudia sú úplne iní ako generácia, v ktorej som vyrastala, nie je medzi nami citeľný generačný rozdiel. Keďže v súčasnosti som obklopená mladými ľuďmi, môžem smelo povedať, že som sa im naučila lepšie rozumieť. Ak chcem, aby tiež vzali do ruky túto knihu, musím ich osloviť a navnadiť, aby varili doma (pozri video):
Dnešná mladá generácia má oveľa menej času, ako gazdinky 20. storočia. Veľmi často počujem známe „niečo si zobnem a frčím ďalej.“ Napriek tomu sa nevzdávam – práve takým uponáhľaným ľuďom ponúkam recepty na jedlá, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo, no chutia, ako keby ich uvarila naša babička na starom sporáku.
Krehký jablčník
Potrebujeme:
Príprava:
K múke pridáme zmäknuté maslo, 100 g práškového cukru, prášok do pečiva a vajcia a vymiešame vláčne cesto. Tretinu odoberieme a na 30 minút vložíme do mrazničky. Zvyšok cesta rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do 3 dl vody dáme zvyšný cukor, škoricu, zlatý klas a vanilkový cukor. Rozhabarkujeme a zmes nalejeme na nastrúhané jablká. Krátko povaríme a rozotrieme na cesto. Z mrazničky vyberieme odložené cesto a nastrúhame ho na koláč. V rúre predhriatej na 180 stupňov pečieme asi 25 minút.
Vynikajúci koláč, to môžem potvrdiť. Pozrite sa, ako sa rýchlo míňal.
Gizke prišli zagratulovať aj jej hereckí kolegovia z veľmi úspešnej divadelnej hry Klimaktérium.
Nálada bola úžasná. Gizka je totiž „uragán!“ Bude mať 71 rokov, ale nabila pozitívnou energiou všetkých prítomných (pozri video)
A čo hovorí Norika Beňačková? Pozri video!
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment