Navigácia
Zelená zelenina má málo kalórii a veľa živín, môžeme si jej dopriať koľko chceme Aktuálne Zdravie 

Zelená zelenina má málo kalórii a veľa živín, môžeme si jej dopriať koľko chceme

Zelenina je zdravá, to vie každý, čím je však výnimočná práve tá zelená? Je bohatá na vlákninu – najmä ak ju jete surovú. Môžete si jej dopriať dosť pre nízky počet kalórií, obsahuje veľa vody a dodá vám veľa vitamínov. Nachádza sa v nej aj zelené farbivo chlorofyl, ktorý má protizápalové, protisklerotické, dezinfekčné a dezodorizačné účinky. Kyselina listová Široké spektrum zelenej zeleniny predstavuje listová, hlúbová, cibuľová, struková, plodová aj stonková zelenina. Listové časti zeleniny obsahujú oveľa viac železa, kyseliny listovej a vitamínu C, ale menej ostatných vitamínov a podstatných živín ako…

Zobraziť článok
Víkendové raňajky – vajcia Benedikt Aktuálne Recepty 

Víkendové raňajky – vajcia Benedikt

Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás  je už  tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice. Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte…

Zobraziť článok
Diéta – to je drina a odriekanie, ale vraj môže byť aj zdravá a chutná, hovorí Martina Dvořáková Dobré rady Najčítanejšie 

Diéta – to je drina a odriekanie, ale vraj môže byť aj zdravá a chutná, hovorí Martina Dvořáková

Ak rozhodne nepatríte k tým, ktorí denne športujú a za celý deň zjedia len šalátové listy, je čas, aby ste si urobili vyvážený jedálniček pozostávajúci aj z potravín, ktorých sa nemienite vzdať. V čase diéty by ste vaše jedlá a aj aktivity mali mať vopred naplánované, preto si spíšte zoznam obľúbených potravín a až potom sa vyberte do obchodu. Predídete tak nákupu zbytočností, na ktoré ani nemáte chuť, no v záchvate hladu si ich pridáte do nákupného košíka. Ak si stále neviete pomôcť, obráťte sa na odborníkov, ktorí vám zostavia jedálniček šitý na mieru a odporučia tipy na…

Zobraziť článok
Viete čo je Buddha Bowl? Miska plná farieb, vitamínov a chutí Najčítanejšie Zdravie 

Viete čo je Buddha Bowl? Miska plná farieb, vitamínov a chutí

Je to v podstate tanier s nutrične vyváženým jedlom, ale dá sa  povedať, že je to tanier “čo dom dal.” Dnes sa tomu hovorí Buddha bowl. Niektorí hovoria, že je to preto, lebo misa plná ingrediencii pripomína Buddhove guľaté brucho. Iní hovoria, že Buddha vôbec nemal brucho ( a tá soška, ktorú poznáme, znázorňuje niekoho iného, kto sa narodil o sto rokov neskôr), ale so sebou stále nosil misku, do ktorej mu ľudia dávali jedlo. A vraj ani neriešil, čo je, ale skôr kedy. Faktom však je, že za jeho…

Zobraziť článok
Syrové chuťovky Aktuálne Recepty 

Syrové chuťovky

Potrebujeme: • 15 dkg strúhaného syra • 15 dkg múky • 15 dkg studeného margarínu • 1 lyžička soli • čierne korenie • 3 lyžice studenej vody Príprava: Všetky suroviny rýchlo dobre zmiešame, Zabalíme vo forme valca do fólie. Dáme  do mrazničky na asi 20 minút. Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Cesto vyberieme z mrazničky, nakrájame kolieska hrubé asi 0,5 cm a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Ak chcete mať pekné vzory, urobte z cesta najskôr guľôčku a roztlačte ju tĺčikom na mäso. Z tohto množstva urobíte až…

Zobraziť článok
Pečeňová paštéta, o ktorej budete vedieť, čo je v nej Ako to robím ja Aktuálne 

Pečeňová paštéta, o ktorej budete vedieť, čo je v nej

Práve som sa vrátila z jedného z Kanárskych ostrovov – Fuerteventúra. Strava bola vynikajúca, čo je vlastne o Španielsku známe. Ale najviac mi chutila pečeňová paštéta, ktorá nikdy nechýbala v ponuke raňajkových jedál. Veľmi mi pripomínala zabíjačkovú paštétu, ktorú sme kedysi robili u svokrovcov.  Raz za čas ju ešte urobím, ako aj dnes. Vynikajúca paštéta podľa receptu mojej svokry: Základné suroviny 1 kg mastnejšieho bôčika 0,5 kg bravčovej pečene 0,25 kg cibule asi pol lyžičky čierneho korenia soľ podľa chuti 2 lyžice bravčovej masti na opekanie cibule Ak chcete paštétu…

Zobraziť článok
Recept na cestoviny z ázijskej kuchyne Aktuálne Dobré rady 

Recept na cestoviny z ázijskej kuchyne

Toto cesto je výborné – všetko máte v jednom, či už dostanete chuť na pirohy, plnené taštičky, knedle, rezance s makom alebo napríklad domáce fliačky. Stačí len zmiešať a hodiť do vody. Potrebujeme: 1 vajce 1 lyžicu oleja 150 ml horúcej vody 100 g hladkej múky 250 g polohrubej múky štipku soli Postup: Do misky si rozbijeme vajce a pridáme soľ – rozšľaháme vidličkou. Prilejeme horúcu vodu a rozmiešame, pridáme  olej a všetko premiešame. Nakoniec primiešame preosiatu múku – oba druhy. Vypracujeme  vláčne cesto. Potom cesto miesime na pomúčenej doske…

Zobraziť článok
Sviatočné raňajky – vajíčka na prepustenom masle Ako to robím ja Aktuálne 

Sviatočné raňajky – vajíčka na prepustenom masle

Ak si chcete usmažiť naozaj vynikajúce vajíčka, urobte si ich na prepustenom masle, alebo ako sa moderne hovorí ghee masle. U nás nie sme veľmi zvyknutí smažiť na masle, lebo v horúcej panvici sa rýchlo prepáli, stmavne a zmení chuť. Spôsobujú to cukry a bielkoviny, ktoré maslo obsahuje. Pri vysokej teplote horia. Vyrobte si teda prepustené maslo, názov ghee pohádza z Indie.  Ghee je ideálna kombinácia chutí., žiadne karcinogény, len vitamíny. Ako na to? Kvalitné maslo rozpustite na panvici. Keď sa rozpustí a začne sa pomaly variť, odparí sa prebytočná…

Zobraziť článok
Domáca majonéza, hotová za 5 minút a tip na zelenú omáčku Aktuálne Recepty 

Domáca majonéza, hotová za 5 minút a tip na zelenú omáčku

Ak chcete mať naozaj čerstvú a kvalitnú majonézu bez konzervantov, urobte si ju doma sami. Ja ju robím vždy vtedy, keď sú sviatky a budeme mať zemiakový šalát. Na čo musíte predovšetkým dbať: aby boli vajíčka čerstvé, najlepšie domáce a všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Potrebujeme: 2 celé vajcia 1/2 lyžičky soli šťava z jedného malého citróna 1 lyžica horčice 3 dl oleja A teraz už len všetky suroviny dáte do vysokej nádoby a pohybom ponorného mixéra hore dole urobíte za pár sekúnd majonézu. Grün sosse – nemecká zelená bylinková…

Zobraziť článok
Tie najlepšie šišky podľa vychýrenej kuchárky Silvii Pilkovej Aktuálne Recepty 

Tie najlepšie šišky podľa vychýrenej kuchárky Silvii Pilkovej

Túto skvelú ženu a gurmánku sme vám už v našom magazíne predstavili. Uverejnili sme aj niekoľko jej receptov. Veľmi ste si ich pochvaľovali, že recepty sú veľmi presné a vyvážené a že jedlo sa vám podarilo. Veríme, že aj tieto šišky potešia celú vašu rodinu. Kvások: 250 ml vlažného mlieka 1 PL kryštálového cukru 42 g droždia Cesto: 500 g hladkej múky Štipka soli 2 PL práškového cukru 2 žĺtky 1 vajce 1 PL citrónovej kôry 50 ml rumu 50 ml rozpusteného masla masť na vyprážanie práškový cukor na obaľovanie…

Zobraziť článok