Varené hovädzie s chrenovou omáčkou a žemľovou kvedľou
Uvariť hovädzie mäso vieme všetci. Ani chrenová omáčka by nám nemala robiť problém, ale kvalitná domáca žemľová knedľa, to si už vyžaduje dobrý recept a aj skúsenosť.
Na knedľu potrebujeme:
- 6 rožkov
- 4 vajcia
- 100 g nakrájanej údenej slaniny
- 1 veľká nakrájaná cibuľa
- za hrsť petržlenovej vňate
- 1/2 l mlieka
- soľ
- muškátový oriešok
- 1 prášok do pečiva
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska, pridáme vajcia, cibuľu orestovanú na masti, petržlenovú vňať, mlieko, soľ, muškátový oriešok, prášok do pečiva a všetko dobre zamiešame. Alobal potrieme olejom a vyformujeme žemľovú hmotu. Zrolujeme, konce zakrútime a obalíme v potravinárskej fólii. Varíme pomaly 45 minút ponorené vo vode. Potom opatrne vyberieme a dáme schladiť pod studenú vodu. Až potom rozbalíme a nakrájame.
Omáčka: Na masti opražíme cibuľu, zaprášime hladkou múkou, pridáme mlieko, smotanu a nakoniec postrúhaný chren. Podľa chuti osolíme, pridáme citrónovú šťavu, cukor.
Text a foto Karol Hrčka