Aktuálne

V mojej zeleninovej polievke s krupicovými haluškami musí „stáť“ lyžica

Už aj vy máte dosť sýtych mäsitých jedál? Aj vám sa žiada odľahčiť žalúdku, ale pritom ho nasýtiť? Tu je môj recept na vynikajúcu zeleninovú polievku.

Potrebujeme:

  • 1/2 karfiolu
  • 3 mrkvy
  • 1 kaleráb
  • 1 petržlen
  • 1 pór
  • 3 hrste mrazeného hrášku
  • 1 lyžička soli
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • muškátový oriešok podľa chuti

Na zásmažku:

  • 2 lyžice oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžica hladkej múky
  • čierne korenie
  • mletá červená paprika

Na halušky:

  • 1 vajce
  • lyžica oleja
  • štipka soli
  • 3 lyžice detskej krupice

Postup:

Mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme, nakrájame na kúsky cca 2 cm a dáme variť do osolenej vody.  Umyjeme a nakrájame karfiol. Tvrdšie časti pridáme k mrkve variť. Ružičky odložíme na tanier a nakrájame si pór. Medzitým , ako sa nám táto tvrdšia  zelenina varí, pripravíme si zásmažku. na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. Keď je už mäkká, pridáme korenie, múku, premiešame a nakoniec primiešame papriku. Zásmažku zalejeme studenou vodou, nech čaká, kedy príde jej chvíľa. Teraz je čas na prípravu halušiek. Do hrnčeka rozbijeme vajíčko, pridáme olej, soľ a múku pridávame postupne, miešame vidličkou. Halušky majú byť skôr hustejšie ako redšie, ale to sa vy, mladšie gazdinky, naučíte odhadnúť až časom. Teraz je čas pridať do polievky ružičky karfiolu, pór a hrášok. Keď to začne vrieť, hádžeme vidličkou halušky. Necháme chvíľu prevrieť, karfiol stále ochutnávame, aby sa nerozvaril a vtedy prilejeme zásmažku. Polievku dochutíme soľou, postrúhaným muškátovým orieškom a nakoniec bohato posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

2 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

7 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

7 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

10 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

13 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred