Aktuálne

Už neexperimentujem a chlieb pečiem tým najjednoduchším spôsobom. Ako?

  • 1 kg hladkej múky 00
  • 42 g čerstvých kvasníc
  • 2 lyžičky soli
  • cca 1/2 l vody

Večer  rozdrobím kvasnice v troške vlažnej vody. Múku preosejem, pridám soľ a ešte za sucha zamiešam. Pridám kvasnice a rukou, teda žiadnym mixérom, robotom, šľahačom, ale rukou  a to je dôležité, premiesim. Tak to robili naša mamy a staré mamy. Miesim, kým sa cesto neoddeľuje od steny misy. Potom zakryjem igelitovou čapicou na vlasy, ktorú dostanete v každom hoteli, aby ste si nezamočili vlasy pri sprchovaní. Má gumičku a tak dobre priľne k miske. A do rána sa nestarám.

Hneď ako vstanem, zapnem rúru na 230 stupňov. Mám v nej šamotový kameň a to je veľmi dôležité, ktorý som si objednala cez internet. Kameň sa musí ohrievať aj hodinu. Medzitým cesto vyberiem z misky, premiesim a vytvarujem do tvaru chleba. Položím na drevenú lopatu, ktorú dostanete spolu s kameňom, pre istotu na ňu dám ešte papier na pečenie. Cesto zakryjem roztrhnutým igelitovým vreckom a ešte nechám kysnúť, kým sa rúra zohreje. Trvá to asi hodinu. Potom si pripadám ako pekár, ktorý ukladá chlieb do pece. Presuniem cesto z lopaty aj s papierom na horúci kameň do rúry. Asi po 20 minútach stiahnem teplotu na 220 stupňov. Celkový čas pečenia je 1 hodina. Ten chlieb, ktorý takto upečiete by ste najradšej hneď zjedli. Je fantastický! A tá kôrka!?

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

3 hodiny pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

7 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

7 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

11 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

13 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred