Aktuálne

Už neexperimentujem a chlieb pečiem tým najjednoduchším spôsobom. Ako?

  • 1 kg hladkej múky 00
  • 42 g čerstvých kvasníc
  • 2 lyžičky soli
  • cca 1/2 l vody

Večer  rozdrobím kvasnice v troške vlažnej vody. Múku preosejem, pridám soľ a ešte za sucha zamiešam. Pridám kvasnice a rukou, teda žiadnym mixérom, robotom, šľahačom, ale rukou  a to je dôležité, premiesim. Tak to robili naša mamy a staré mamy. Miesim, kým sa cesto neoddeľuje od steny misy. Potom zakryjem igelitovou čapicou na vlasy, ktorú dostanete v každom hoteli, aby ste si nezamočili vlasy pri sprchovaní. Má gumičku a tak dobre priľne k miske. A do rána sa nestarám.

Hneď ako vstanem, zapnem rúru na 230 stupňov. Mám v nej šamotový kameň a to je veľmi dôležité, ktorý som si objednala cez internet. Kameň sa musí ohrievať aj hodinu. Medzitým cesto vyberiem z misky, premiesim a vytvarujem do tvaru chleba. Položím na drevenú lopatu, ktorú dostanete spolu s kameňom, pre istotu na ňu dám ešte papier na pečenie. Cesto zakryjem roztrhnutým igelitovým vreckom a ešte nechám kysnúť, kým sa rúra zohreje. Trvá to asi hodinu. Potom si pripadám ako pekár, ktorý ukladá chlieb do pece. Presuniem cesto z lopaty aj s papierom na horúci kameň do rúry. Asi po 20 minútach stiahnem teplotu na 220 stupňov. Celkový čas pečenia je 1 hodina. Ten chlieb, ktorý takto upečiete by ste najradšej hneď zjedli. Je fantastický! A tá kôrka!?

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Existuje optimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť?

Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…

11 hodín pred

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…

14 hodín pred

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…

14 hodín pred

Liečme živé živým, hovorí jedna z najlepších a najskúsenejších bylinkárok

Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…

14 hodín pred

Život mi síce pridal vrásky, ale moje srdce nezostarlo, hovorí Meryl Streep

Najväčší dojem u mnohých zanechala Meryl Streep vo filme Kramerová versus Kramer. Svoje filmové úlohy…

22 hodín pred

„Žime v láske priatelia!“ Klára Silva, svetobežníčka, ktorá sa v roku 1950 narodila v Bratislave

Ahojte priatelia! Pozrite sa na mňa. Volám sa Klára Silva. Prečo túto fotografiu zverejňujem? Chcem…

22 hodín pred