Večer rozdrobím kvasnice v troške vlažnej vody. Múku preosejem, pridám soľ a ešte za sucha zamiešam. Pridám kvasnice a rukou, teda žiadnym mixérom, robotom, šľahačom, ale rukou a to je dôležité, premiesim. Tak to robili naša mamy a staré mamy. Miesim, kým sa cesto neoddeľuje od steny misy. Potom zakryjem igelitovou čapicou na vlasy, ktorú dostanete v každom hoteli, aby ste si nezamočili vlasy pri sprchovaní. Má gumičku a tak dobre priľne k miske. A do rána sa nestarám.
Hneď ako vstanem, zapnem rúru na 230 stupňov. Mám v nej šamotový kameň a to je veľmi dôležité, ktorý som si objednala cez internet. Kameň sa musí ohrievať aj hodinu. Medzitým cesto vyberiem z misky, premiesim a vytvarujem do tvaru chleba. Položím na drevenú lopatu, ktorú dostanete spolu s kameňom, pre istotu na ňu dám ešte papier na pečenie. Cesto zakryjem roztrhnutým igelitovým vreckom a ešte nechám kysnúť, kým sa rúra zohreje. Trvá to asi hodinu. Potom si pripadám ako pekár, ktorý ukladá chlieb do pece. Presuniem cesto z lopaty aj s papierom na horúci kameň do rúry. Asi po 20 minútach stiahnem teplotu na 220 stupňov. Celkový čas pečenia je 1 hodina. Ten chlieb, ktorý takto upečiete by ste najradšej hneď zjedli. Je fantastický! A tá kôrka!?
Libuša Sabová
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Leave a Comment