Večer rozdrobím kvasnice v troške vlažnej vody. Múku preosejem, pridám soľ a ešte za sucha zamiešam. Pridám kvasnice a rukou, teda žiadnym mixérom, robotom, šľahačom, ale rukou a to je dôležité, premiesim. Tak to robili naša mamy a staré mamy. Miesim, kým sa cesto neoddeľuje od steny misy. Potom zakryjem igelitovou čapicou na vlasy, ktorú dostanete v každom hoteli, aby ste si nezamočili vlasy pri sprchovaní. Má gumičku a tak dobre priľne k miske. A do rána sa nestarám.
Hneď ako vstanem, zapnem rúru na 230 stupňov. Mám v nej šamotový kameň a to je veľmi dôležité, ktorý som si objednala cez internet. Kameň sa musí ohrievať aj hodinu. Medzitým cesto vyberiem z misky, premiesim a vytvarujem do tvaru chleba. Položím na drevenú lopatu, ktorú dostanete spolu s kameňom, pre istotu na ňu dám ešte papier na pečenie. Cesto zakryjem roztrhnutým igelitovým vreckom a ešte nechám kysnúť, kým sa rúra zohreje. Trvá to asi hodinu. Potom si pripadám ako pekár, ktorý ukladá chlieb do pece. Presuniem cesto z lopaty aj s papierom na horúci kameň do rúry. Asi po 20 minútach stiahnem teplotu na 220 stupňov. Celkový čas pečenia je 1 hodina. Ten chlieb, ktorý takto upečiete by ste najradšej hneď zjedli. Je fantastický! A tá kôrka!?
Libuša Sabová
Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…
Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…
„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…
Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…
Najväčší dojem u mnohých zanechala Meryl Streep vo filme Kramerová versus Kramer. Svoje filmové úlohy…
Ahojte priatelia! Pozrite sa na mňa. Volám sa Klára Silva. Prečo túto fotografiu zverejňujem? Chcem…
Leave a Comment