„Zber červeného hrozna odkladám až na obdobie neskorej jesene“ – poúča priateľov majiteľ hroznových kríkov: ,,Hrozno následne pozbieram, popučím a nechám tri dni v pripravených nádobách. Získanú zlisovanú šťavu prelejem do demižónov, kde kysne až do Vianoc“ – stručne dopĺňa opis spôsobu výroby vína, ktorý mu očividne robí veľkú radosť. Zakladateľ medicíny, Hippokrates sa o víne v dávnej minulosti vyslovil nasledovne: „Víno je skvelá vec, vhodná v zdraví i v chorobe, ak je predpísané podľa potreby a v určitom množstve, v súlade s individuálnou stavbou tela. Slávny mikrobiológ Louis Pasteur ho považoval za „najzdravší a najhygienickejší nápoj“. Podľa údajov v knihe Moderný herbár z roku 1931 dostávali ranení francúzski vojaci počas 1.svetovej vojny po veľkých stratách krvi šťavu zo špenátu, zmiešanú s červeným vínom, ktoré podporovalo vstrebávanie železa a urýchlilo krvotvorbu. „Červené víno nie je alkoholický nápoj ako ktorýkoľvek iný“ – vravia vedci z kanadského Montrealu: „Pre prítomnosť stoviek rôznych liečivých látok, predovšetkým polyfenolov, sa jeho rozumné pitie pokladá za veľmi pozitívne na telesné zdravie.“ Závery mnohých vedeckých štúdii konštatujú, že dva decilitre červeného vína denne predstavujú znížené riziko úmrtia (až o 30%), zo všetkých príčin úmrtí. Ak sa toto množstvo prekročí, riziko úmrtia sa naopak veľmi výrazne zvyšuje. Oheň v kozube je zdrojom tepla a príjemnej domácej pohody, v lese však narobí nepredstaviteľné škody. Víno je teda vynikajúcim príkladom dvojsečnej zbrane, ktorú musíme ovládať rozumne, ak má slúžiť v náš prospech. ,,Kde sa veľa pije, žere, tam otvára nemoc dvere“ – hovorí slovenské porekadlo. Resveratrol je rastlinný hormón, ktorý v hrozne účinkuje ako ochranný faktor rastliny proti stresu z vonkajšieho prostredia. V hrozne, ktoré rastie v nepriaznivých podmienkach, je ho najviac. Nachádza sa hlavne v šupke a zrniečkach hroznových bobúľ, ale i v brusniciach, čučoriedkach a arašidoch. V 125 ml červeného vína sa ho nachádza desať krát viac ako v hroznovej šťave rovnakého obsahu. Resveratrol veľmi výrazným spôsobom znižuje riziko vzniku srdcovo – cievnych ochorení a taktiež je silnou protirakovinovou látkou, ktorá svojou činnosťou obmedzuje rast nádorovej bunky. „Ak teda alkohol, tak víno, ak víno, tak červené, ak červené, tak s mierou a rozumom“ – radia kanadskí vedci. Túto radu by určite nepočúvol perzský kráľ Alexander Veľký (356 – 323 pred Kristom), ktorý pil iba biele vína, pretože červené mu špinili bradu. Z výsledkov štúdie dánskych vedcov vyplýva, že konzumáciou viac ak siedmych pív týždenne sa strojnásobí riziko vzniku rakoviny pažeráka alebo hrdla, na rozdiel od dvoch decilitrov červeného vína denne, ktoré o polovicu zníži pravdepodobnosť vzniku tohto neduhu. Podobne dva decilitre červeného vína denne o 40% zníži riziko vzniku rakoviny prostaty, zatiaľ čo pitie piva pôsobí opačne. Pivo v staršom veku taktiež urýchľuje riziko vzniku demencie a vyvoláva závažné poruchy pamäti (aj keď sa nájde veľa dôvodov, prečo sa pivo pije, v konečnom dôsledku jednoducho „ohlupuje“, či sa nám to páči alebo nie.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto: Pixabay
Leave a Comment