Urobte si chutnú domácu tresku podľa starého overeného receptu
Potrebujeme:
- 1kg bielej ryby (nosáľ, pleskáč, karas a pod.)
- 1 dcl ocot
- 1 dcl voda
- 1 lyžička soli
- sterilizované uhorky
- 7 dcl mrkva a hrášok
- 2 veľké cibule
- 5 natvrdo uvarené a postrúhané vajíčka
- 1 tatarská omáčka (alebo majonéza)
- 1 lyžica horčice.
Postup:
Bielu rybu naložíme do nálevu z octu, vody a soli. Množstvo nálevu zarobíme podľa potreby v takom pomere, aby boli ryby zaliate. Necháme v chladničke 2 dni odležať. Ryby potom vyberieme a povaríme v slanej vode cca 5 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí oberieme od kostí (veľkých) a kože. Čisté mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do pomletého mäsa pridáme nastrúhanú sterilizovanú uhorku (cca 5 ks), sterilizovanú mrkvu a hrášok (v obchode sa dá kúpiť komplet 7dcl pohár), 2 veľké cibule najemno nakrájané, 5 natvrdo uvarené a postrúhané vajíčka a 1 veľký pohár tatárskej omáčky, alebo domácej majonézy a 1PL horčice. Všetko dobre premiešame a dochutíme soľou, čiernym mletým korením a uhorkovou šťavou podľa vlastnej chuti.
Text a foto Ľubica Žugecová