Recepty 

Tuniak trikrát inak

S chuťou mora

Jar je časom obnovy. Platí to pre postavu, city, nové ciele, ale aj jedálny lístok. Práve v tomto období je dôležité orientovať sa na vyváženú stravu a neochudobňovať organizmus  prísnymi diétami o vitamíny a výživné látky. Ponúkame vám inšpirácie, v ktorých okrem čerstvej zeleniny hrá významnú rolu tuniak.

Tuniakové mäso obsahuje vitamíny A, B12, v potravinách vzácny vitamín D a vitamín B3 (PP), ktorý je nevyhnutný pre mozgovú činnosť. Sú v ňom tiež stopové prvky, ako je jód, vápnik, fosfor a selén, ako aj omega-3-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko infarktu a nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Tuniakové steaky  môžeme mať stále po ruke.  Dokážeme s nimi pripraviť chutné jarné koláčiky,  plnené baklažány alebo roládu s tuniakom a ricottou. Keď nás prekvapí nečakaná návšteva, vyčarujeme s tuniakom aj rafinovanú večeru.

Jarné tuniakové koláčiky

Potrebujeme:

  • 200 g lístkového cesta
  • 160 g tuniaka Rio Mare vo vlastnej šťave
  • 100 g syra ricotta
  • 2 čajové lyžičky strúhaného parmezánu
  • pažítka na dochutenie
  • soľ
  • maslo na vymazanie 8 sendvičových formiček

Príprava:

Pripravené lístkové cesto rozvaľkáme asi do 3 mm hrúbky a naplníme ním 8 sendvičových foriem, ktoré sme vymastili maslom. Zmiešame ricottu spolu s odkvapkaným tuniakom a za stáleho miešania pridáme vajíčka. Vzápätí pridáme parmezán a podľa chuti osolíme. Zmesou naplníme cesto vo formičkách až po okraj a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme asi 12 minút. Koláčiky vyklopíme z formy a servírujeme teplé.

Roláda s tuniakom a ricottou

Potrebujeme:

Cesto:

  • 250 g múky
  • 2 vajcia
  • soľ

Náplň:

  • 2 x 160 g tuniaka Rio Mare vo vlastnej šťave
  • 300 g syra ricotta
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica sekanej bazalky
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku

Omáčka:

  • 30 lístkov bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice mlieka

Príprava:

Z múky, vajec a trošky vody si na pracovnej doske pripravíme cesto, ktoré natenko rozvaľkáme. V miske si pripravíme zmes z ricotty, cesnaku, bazalky, parmezánu a odkvapkaného tuniaka. Túto zmes rozložíme na rozvaľkané cesto a rozotrieme až k okrajom v hrúbke cca 1 cm. Potom cesto zakrútime do rolády, ktorú vo vriacej vode povaríme asi 20 minút. Roládu necháme obschnúť. Servírujeme s paradajkovou omáčkou posypanou parmezánom.

Kolienka s tuniakom a baklažánom

Potrebujeme:

  • 400 g  krátkych kolienok
  • 2 veľké baklažány
  • 800 g zrelých paradajok
  • 160 g tuniaka RIO MARE v olivovom oleji
  • 1 chilli paprička
  • oregano (nejlepšie čerstvé)
  • extra panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie

Príprava

Baklažány nakrájame na kolieska, ugrilujeme, osolíme a odložíme.

Na veľkej panvici rozohrejeme 4 čajové lyžičky olivového oleja a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky, chilli papričku a dusíme 15 minút. Pridáme kúsky tuniaka a povaríme ešte ďalších 10 minút.

Cestoviny uvaríme tak, aby boli „al dente“a necháme ich odkvapkať. Ochutíme ich pripravenou omáčkou s tuniakom. Do zapekacej misy kladieme striedavo vrstvy cestovín a baklažánu. Posypeme oreganom, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme 10 minút v rúre  vyhriatej na 180°C.

 

 

 

 

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články