Orechová torta
Na cesto:
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 90 g cukru
- 60 g polohrubej múky
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr. Oetker
- 2 zarovnané PL preosiateho Holandského kakaa Dr. Oetker
Na náplň:
- 1 balíček Zlatého klasu Dr. Oetker
- 300 ml mlieka
- 30 g cukru
- 1 žĺtok
- 50 g pražených mletých lieskových orieškov
- 150 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
- 1 balíček Šľahačky v prášku Dr. Oetker
- 150 ml mlieka
- 20 g pražených celých lieskových orieškov
- 50 g orieškov v čokoláde
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň do peny. Do žĺtkovej zmesi striedavo metličkou primiešavame múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Korpus necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne dáme variť 200 ml mlieka. Medzičasom zmiešame 100 ml mlieka, žĺtok a cukor so Zlatým klasom. Do vriaceho mlieka vlejeme pripravenú zmes, ktorú za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Odstavíme, pridáme orechy a za občasného miešania necháme vychladnúť. Potom do Zlatého klasu zašľaháme maslo.
- Korpus raz pozdĺžne prekrojíme. Spodnú časť potrieme polovicou náplne a prikryjeme vrchným dielom. Zvyšnou náplňou potrieme povrch torty.
- Na ozdobenie vyšľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačkou potrieme okraje a povrch torty. Dozdobíme lieskovými orieškami a orieškami v čokoláde.
TIP: Na torte môžeme vytvoriť karamelovú pokrývku, keď ho posypeme Trstinovým cukrom karamelovým Dr. Oetker.
Pekanové pralinky
Na hmotu:
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Polevy tmavej Dr. Oetker
- 1 balíček Polevy mliečnej Dr. Oetker
- 50 g masla
- štipka Perníkového korenia Dr. Oetker
- štipka mletej škorice
- 50 g najemno nasekaných pekanových orechov
- 1 balíček Trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom Dr. Oetker
- ½ balíčka Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker
Na obalenie:
- 50 g preosiateho Prírodného kakaa Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
- malé papierové košíčky na pralinky
Príprava:
- Na prípravu praliniek zohrejeme v kastróliku smotanu. Odstavíme a necháme v nej za stáleho miešania úplne rozpustiť polevy a maslo. Pridáme korenie, škoricu, orechy, trstinový cukor a kôru a dôkladne zamiešame. Odložíme do chladničky asi na 2 hodiny stuhnúť.
- Potom pomocou dvoch kávových lyžičiek tvoríme pralinky, ktoré obaľujeme v kakau. Pralinky vložíme do papierových košíčkov a odložíme ich až do podávania do chladničky.
TIP: Pralinky vydržia v chladničke asi týždeň.
Perníkové tiramisu
Na cesto:
- 250 g hladkej múky do perníka Dr.Oetker
- 140 g cukru
- 1 PL kakaa
- 1 PL medu
- 25 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
Na krém:
- 1 balíček Crema Tiramisù Dr.Oetker
- 300 ml studeného mlieka
Na poliatie a posypanie:
- 1 KL instantnej kávy
- 100 ml vody
- 1 zarovnaná KL mletej škorice
- Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, kypriaci prášok, cukor, kakao, med, maslo a vajcia. Ručne vypracujeme na hladké cesto. Pripravíme si dva plechy vyložené papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu pomocou váľka vyvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm a pomocou formičiek povykrajujeme rôzne tvary. Zvyšok cesta po povykrajovaní pridáme k druhej polovici. Túto časť vyvaľkáme na plát 30 x 40 cm, ale nevykrajujeme. Povykrajované tvary prenesieme na prvý plech a vyvaľkané cesto prenesieme na druhý plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 10 minút (1 plech)
- Perníčky a plát necháme vychladnúť. Plát po vychladnutí rozdrvíme pomocou váľka.
- Na prípravu krému vyšľaháme zmes na krém s mliekom elektrickým ručným šľahačom podľa návodu na obale. Do pohárov vrstvíme vždy 2 PL z rozdrveného plátu, ktoré prelejeme kávou a 2 PL krému.
Povrch poprášime škoricou a prikrášlime perníčkom. Dezert odložíme do chladničky stuhnúť.
Vaše komentáre
Leave a Comment