380 g polohrubej múky, štipka soli, 2 žĺtky, 50 g stuženého tuku, 1 lyžica cukru, 2 dl kyslej smotany, ¼ lyžičky kypriaceho prášku, 1 lyžica rumu, olej, 150 g práškového cukru s vanilkovým cukrom na posypanie.
Do polohrubej múky na hrubšom strúhadle postrúhame tuk, pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, kypriaci prášok, rum a toľko smotany, aby cesto, ktoré vymiešame bolo vláčne. Prikryté obrúskom ho necháme stáť aspoň pol hodiny. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2 mm. Z cesta ostrôžkou nakrájame obdĺžniky, cez prostriedok dvakrát ostrôžkou prerežeme tak, aby sme neporušili okraj. Tesne pred vkladaním do oleja pripravené fánky prepletieme. Vyprážame ich v rozohriatom oleji do zlatožlta. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Hotové fánky dáme odkvapkať a až potom ich posypeme z oboch strán práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a poukladáme na misu.
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment