„Poznám dva typy ľudí – tých, čo krb využívajú, a tých, čo krb nevyužívajú. Sú domácnosti, kde horí v krbe počas sezóny každý večer. No videl som aj domy, kde majú výborný krb, ale oheň v ňom horel dvakrát.“ V otázke, či krb áno, alebo nie, nám teda architekt Anton Kubiš nevie dať jasné stanovisko. Ide skôr o to, ako to vidíte vy. Či máte z prikladania polienok a hľadenia do plameňov skutočnú pasiu, či máte dosť miesta na skladovanie dreva, či ho bude mať u vás kto rúbať a či vám ten malý, ale nevyhnutný neporiadok okolo toho (ne)prekáža. „Naši susedia si ešte pred nasťahovaním dali krb dorobiť. Nám na to v rozpočte už nevyšlo,“ hovorí Katka. „Dlho ma to aj štvalo, lebo je to rovnaký dom s rovnakým počtom ľudí a ich spotreba plynu je oproti našej tretinová. Aj sme chvíľu uvažovali, že ho spravíme dodatočne. No keď sme videli projekt, nevyhnutné zásahy, búranie a hlavne ten rozpočet, tak sme si to rýchlo rozmysleli.“ Aj profesionálny architekt priznáva, že úspora nákladov pri krbe je relatívna. „Úvodná investícia je veľmi veľká, treba rátať s nákladmi 2 500 až 3 000 eur. Ak sa robí už v hotovom dome, tak sú ešte vyššie. Z môjho pohľadu je dobrým riešením samostatne stojaca piecka, ktorá poskytne teplo aj atmosféru za oveľa nižšiu cenu.“ S krbom to nie je len rozhodovanie o tom, či áno, alebo nie. Ak áno, tak aký?!
Netušíte, koľko je možností, konštrukčných riešení a komplikácií. „To treba dobre zvážiť, lebo jedna vec je realizácia, druhá potom prevádzka a starostlivosť. To je alfa a omega toho, či s tým nakoniec budete spokojní,“ hovorí architekt. No podľa nášho malého prieskumu je na konci väčšinou nadšenie. Marta: „Ja si zakúrim vždy, keď je vonku hnusne, aj v auguste, nech! Je to okamžitý zlepšovák nálady a hneď mám pocit, že je doma útulne, hoci to tam vyzerá ako na bojisku.“ Anka: „Krb je úžasná vec! Pozeráme ho večer namiesto telky.“ Dagmar: „To teplo je fantastické a veľmi príjemné, nedá sa porovnať s radiátorom ani s podlahovým kúrením. A izba sa rozohreje okamžite.“ Slávka: „Bývame v radovke a krb máme výborne umiestnený dolu uprostred. Hore je komín s prieduchmi, takže my si drevom celú sezónu pohodlne kúrime. Plyn používame iba na varenie.“
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…
Leave a Comment