Ja si nepamätám, či sme v detstve kupovali slané pečivo, či to vôbec bolo na trhu. Ale našim mamám to nevadilo, lebo vedeli uvariť a upiecť všetko na svete. V našej starej kuchárke z roku 1955 Varíme zdravo, chutno a hospodárne sú aj také recepty. Dnes som vyskúšala vynikajúci recept na slané pečivo, ale oni to volajú lupienky.
Lupienky z ražnej alebo pšeničnej múky
Múku, soľ a rascu rozmiešame na miesiacej doske. Do múky rozdrobíme tuk a zarobíme s mliekom vláčne cesto asi ako na rezance. Cesto vyvaľkáme veľmi tenko, ako papier, celý plát prenesieme na pomastený plech (ja som dala papier na pečenie), kde ho rozkrájame na štvorce. Natrieme ich vajcom, ja som ešte posypala bylinkami a sezamom a v stredne teplej rúre do zlatista upečieme. Necháme tesne pri sebe, ako sme krájali. Pečením sa od seba oddelia.
(Ja som piekla asi 15 minút pri 180 stupňov – tento údaj v knihe nikde nenájdete, lebo vtedy boli rôzne rúry.) Sú vynikajúce, naozaj odporúčam. Z tejto dávky budete mať asi jeden plech. Nebojte sa, keď sa cesto roztrhne, podobne ako pri krehkom ceste urobte záplatu.
Text foto Libuša Sabová, Pixabay.com
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment