Keď budete piecť vianočné pečivo podľa týchto receptov, určite sa vám podarí. Ja viem, vy ste všetko skúsené gazdinky a v živote ste už toho veľa upiekli, ale priznajte si, niečo sa aj nevydarilo a muselo isť do koša. Určite máte svoje osvedčené recepty, ale recepty od dr. Oetker sú naozaj, vyjadrené jazykom dnešných mladých ľudí, vymakané. Musia sa podariť! Budeme uverejňovať stále nové recepty až do Vianoc. Ak máte chuť, napíšte nám svoje osvedčené recepty, prípadne pridajte aj fotografie na adresu súťaž@superbabky.sk. Uverejníme ich a tri z vás aj odmeníme veľkou škatuľou plnou výrobkov od dr. Oetker, ktoré vám uľahčia vianočné pečenie. Ale ak nemáte žiaden recept, pokojne len napíšte, že chcete súťažiť.
Éclairs
zamatové pohladenie
Doba prípravy: asi 60 minút
Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
Vystačí na: asi 25 kusov
Na cesto:
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 80 g masla
- 10 g cukru
- 1 KL soli
- 125 g hladkej múky
- 4 vajcia
Na náplň:
- 1 balíček Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou Dr. Oetker
- 400 ml mlieka
- 70 g cukru
- 4 žĺtka
- 150 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy v prášku s marcipánovou arómou Dr. Oetker
- 2 – 3 PL vody alebo mlieka
Ešte potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie (30 × 40 cm)
- elektrický ručný šľahač
- cukrárske vrecko so zrezanou
- trubičkou (Ø asi 1 cm)
- Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom, maslom, cukrom a soľou. Pridáme múku a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou naplníme cestom a na plechy vyložené papierom na pečenie vyformujeme tyčinky dlhé asi 9 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút
(1 plech, počas prvých 15 minút pečenia rúru neotvárame)
- Pečivo necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a 70 g cukru. Pridáme žĺtka a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme dohladka, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a zašľaháme. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka. Pečivo pozdĺžne prekrojíme a nanesieme náplň. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
- Na ozdobenie pripravíme polevu s vodou alebo mliekom podľa návodu na obale a povrch Éclairs polejeme. Polevu necháme stuhnúť.
Slovo éclairs, vyslovujeme [eklεr].
Éclairs sú tradičné francúzske cukrovinky. Éclair znamená „svetelný záblesk“ – pretože tieto skvelé sladkosti vyzerajú oslnivo a zjedia sa rýchlosťou blesku. Plnia sa sladkým krémom a hodia sa ku káve aj čaju.
Banánové muffiny s makom
rozprávkové putovanie
Doba prípravy: asi 35 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: 12 kusov
Na cesto:
- 2 banány
- 150 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 125 ml mlieka
- 60 g rozpusteného vychladnutého masla
- 300 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- 1 KL soli
- 20 g mletého maku
- 50 g horkej čokolády
Ešte potrebujeme:
- formu na muffiny
- 12 papierových košíčkov na muffiny
- Na prípravu cesta roztlačíme v mise pomocou vidličky banány. Pridáme trstinový cukor, vajcia, mlieko a rozpustené maslo a vymiešame dohladka. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou a makom a vymiešame dohladka.
Čokoládu nakrájame na 12 rovnakých kúskov. Cesto nanesieme do košíčkov vo forme a do stredu každého vložíme kúsok čokolády. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 20 minút
Panna Cotta dezert
plná chuť čokolády
Doba prípravy: asi 20 minút
Vystačí na: asi 4 porcie
Na dezert:
- 1 balíček Panna Cotty čokoládovej Dr. Oetker
- 250 ml plnotučného mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
- Topping čokoládový Dr. Oetker
- 1 zarovnaná PL preosiateho kakaa
- cukor na vytvorenie vzorov
Ešte potrebujeme:
- 4 malé tanieriky
- elektrický ručný šľahač
- Na prípravu dezertu uvaríme Panna Cottu s mliekom a smotanou podľa návodu na obale. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
- Panna Cottu vyklopíme na malé tanieriky.
- Na ozdobenie vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Dezert dozdobíme šľahačkou, toppingom, práškovým kakaom a vzorom vytvoreným z karamelu.
TIP:
Namiesto čokoládového toppingu môžeme použiť ovocie alebo marmeládu.
Krémeš Tatry
srdcová záležitosť
Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: asi 24 porcií
Na cesto:
- 250 ml vody
- 80 ml oleja
- štipka soli
- 220 g hladkej múky
- 6 vajec
Na krém:
- 300 g cukru
- 150 ml vody
- 500 ml polotučného mlieka
- 2 balíčky Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou Dr. Oetker
- 250 g zmäknutého masla
- 50 g mletých vlašských orechov
Na ozdobenie:
- 750 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu Dr. Oetker
- 3 zarovnané PL práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie (30 × 40 cm)
- elektrický ručný šľahač
- Na prípravu cesta nalejeme do kastrólika vodu. Pridáme olej a soľ a privedieme do varu. Potom vmiešame múku a vymiešame dohladka. Odstavíme z variča, cesto prenesieme do misy a necháme vychladnúť. Do cesta zašľaháme vajcia elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cesto rovnomerne rozdelíme na 2 vymastené plechy a pomocou stierky uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút
- Pláty necháme vychladnúť.
- Na prípravu krému vo väčšom hrnci skaramelizujeme cukor. Opatrne prilejeme vodu a privedieme do varu. V mlieku rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme ich do karamelu. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom odstavíme a za občasného miešania necháme úplne vychladnúť. Nakoniec do krému zašľaháme maslo a vmiešame orechy. Na jeden z plátov nanesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme.
- Na ozdobenie vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačomna najvyššom stupni dotuha. Šľahačku nanesieme na krém a zakryjeme druhým plátom. Povrch Krémešov posypeme práškovým cukrom.
Vaše komentáre
Leave a Comment