Reklama

Štrnásť najzdravších potravín zmení váš život

Správne potraviny môžu zmeniť vašu biochémiu a váš život, tvrdí americký lekár Steven Pratt, odborník na výživu a spoluautor knihy Superpotraviny.

Svet je už unavený zložitými, prekombinovanými diétami a počítaním kilojoulov, a tak každý jednoduchý návod na zdravé stravovanie ho patrične očarí a nadchne. Takýmto návodom je aj „štrnásť superpotravín“ – od amerického lekára a odborníka na výživu a starnutie Stevena Pratta, ktorý preštudoval najrešpektovanejšie diéty sveta a zistil, že obsahujú približne rovnaké potraviny. Zostavil teda zoznam „superpotravín“, ktoré bránia „poškodzovaniu organizmu na úrovni buniek a tým bránia vzniku chorobných stavov a zároveň majú príjemný vedľajší účinok – človek sa po nich lepšie cíti, lepšie vyzerá a má viac energie“. Prattovmu návodu na stravovanie vyslovili podporu mnohí odborníci na výživu, ako aj renomované medicínske časopisy.

K superpotravinám podľa Pratta patria

  1. Čučoriedky, ktoré obsahujú dôležité vitamíny C a E a podporujú činnosť mozgu.

  2. Brokolica, ktorá podľa Pratta ako jediná zelenina pôsobí skutočne proti rakovine čreva a konečníka.

  3. Čaj, ktorý vďaka flavonoidom bráni predčasnému starnutiu buniek.

  4. Tekvicové jadierka, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu prostredníctvom nenasýtených kyselín, vitamínov A, B, E a dôležitých minerálov ako draslík, zinok, horčík, vápnik a železo.

  5. Fazuľa, ktorá obsahuje vitamíny a cenné bielkoviny nevyhnutné pre životne dôležité pochody v organizme.

  6. Jogurt, ktorý obsahuje živé kultúry a posilňuje trávenie.

  7. Morčacie mäso, ktoré podľa Pratta dodáva telu živiny nachádzajúce sa iba v mäse a nepriberá sa po ňom.

  8. Ovos, ktorý množstvom zinku chráni pred únavou.

  9. Pomaranče, ktoré obsahujú vitamín C, vlákninu a vďaka draslíku znižujú krvný tlak.

  10. Rajčiny, ktoré svojim obsahom karotenoidov znižujú riziko srdcových chorôb a vďaka antioxidantom spomaľujú starnutie.

  11. Sója, ktorá obsahom vápnika chráni kosti pred zlomeninami.

  12. Špenát, ktorý ovplyvňuje tvorbu tráviacich štiav a dodáva organizmu dôležitú kyselinu listovú.

  13. Tuniak, ktorý je významným zdrojom vitamínov a minerálov chrániacich cievy.

  14. Vlašské orechy, ktoré sú bohatým zdrojom draslíka, zinku a vitamínov skupiny B a pôsobia blahodárne na nervovú sústavu.

Tieto potraviny (a ich „ekvivalenty“) podľa Stevena Pratta podporujú významným spôsobom odolnosť organizmu, slúžia ako prevencia mnohých vážnych chorôb a pomáhajú predĺžiť ľudský život. Pratt však zároveň pripomína, že zárukou dobrého zdravia nie je iba kvalitná strava a poukazuje tiež na veľký význam každodenného aktívneho pohybu.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

2 hodiny pred

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

7 hodín pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

7 hodín pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

7 hodín pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

11 hodín pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

1 deň pred