Toto jedlo u nás patrí medzi zimné. Máme vlastnú naloženú kapustu a tak ich varím pomerne často, hlavne od vtedy, čo som si osvojila trik mojej sestry. Vždy ma odrádzalo od varenia zemiakových halušiek strúhanie na strúhadle. Odniesli si to aj hánky, alebo aj nechty. Sestra, odkedy sa vydala, vyvára každú sobotu zemiakové halušky a s tvarohom a kôprom. “ A kto ti tie zemiaky stále strúha?“ pýtala som sa jej a ona že mixér, ale musí byť výkonný.
A tak už ani ja inak halušky nerobím. Jednoducho dám do mixéra, pridám hladkú múku, trochu soli a cesto je hotové. Kapustu pokrájam na menšie kúsky, aby sa lepšie jedla, osmažím cibuľku na masti a pridám kapustu. Kapustu len prehrejem.
Slaninku opražím do ružova, halušky vyvarím v osolenej vode a hotovo.
Na tomto jedle je dobré aj, to, že na rozdiel od bryndzových, sa kapustové halušky môžu aj prihrievať.
Text a foto Libuša Sabová
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment