Šťava z citrusových plodov napomôže doplniť vitamíny a prečistiť tráviaci trakt, odstraňuje anorganické mŕtve…
V neskorej jeseni a zimných mesiacoch, v čase zvýšeného výskytu dýchacích ochorení, keď čerstvé tuzemské ovocie nerastie, je viac než vhodné využiť liečivú silu citrusových plodov. Zbavia nás starých ochorení a ochránia pred novými. V gréckej mytológii sa opisuje povesť o Herkulovi, ktorý na príkaz kráľa Eurystea mal splniť dvanásť úloh. Jednou z nich bolo získať zlaté jablká zo stromu v záhrade, ktorú strážili večerné nymfy Hesperidy. Týmito zlatými jablkami vraj mali byť citrusy. Pojem „hesperidy“ sa dnes bežne používa vo voňavkárskom priemysle, pre esencie získavané z citrusových plodov. Dýchacie ochorenia v zimných mesiacoch spôsobujú hlavne vírusy. Z dvadsiatich prechladení spôsobujú až 19 prípadov. Šťava z citróna by sa mala stať prvým pomocníkom v boji proti vírusom. Navyše viaže na seba usadeniny toxických zlúčenín, ktoré sa ťažko vylučujú z tela. „Účinnosť citrónov a pomarančov nemá obdoby. Zanechávajú v tele zásadité prostredie, ktoré absorbuje každú škodlivú kyslosť. Čistia, oživujú, stimulujú, redukujú tuky a telo zásobujú organickými minerálmi a vitamínmi. Navyše obsahujú veľa draslíka a železa“ – radí Dr. Carrington. „Grapefruitová šťava ma postavila na nohy“ – vyznáva pani s vážnou diagnózou. „Pre rozsiahly nádor mozgových štruktúr som musela podstúpiť operačný zákrok. Nález bol však rozsiahly, nie všetko sa podarilo odstrániť. Bola som v ťažkom fyzickom, ale i duševnom rozpoložení. Ktosi mi poradil piť grapefruitovú šťavu, tá vraj úžasne prečisťuje telo. Môj obetavý manžel mi denne odšťavil najmenej pol litra. Spočiatku mi nechutila, bola akási horká, ale na všetko sa dá zvyknúť. Ubehli tri roky a môj stav sa zlepšil, cítim sa fajn, na grapefruity nedám dopustiť.“ Grapefruit má veľkú liečebnú hodnotu, obnovuje telesné sily, zlepšuje trávenie, čistí pečeň, zvyšuje životaschopnosť a odolnosť organizmu. „Extrakt z grepových jadier je to absolútne najlepšie a najúčinnejšie antibiotikum a antimykotikum“ – tvrdí nemecký lekár Dr. Klaus Kustermann. Kanadskí vedci poukazujú na schopnosť grapefruitu o polovicu znižovať schopnosť vývoja rakoviny tráviaceho traktu a navyše predlžujú aktivitu iných protirakovinových látok v krvi. Sú chorobné stavy, ktoré vyžadujú použitie antibiotík. Vo verejnosti je rozšírený názor, že v tom čase sa nesmú užívať citrusy, pretože sa spolu neznášajú. Je to však omyl, mýtus, naopak, citrusy je potrebné do jedálnička zaradiť (výnimku tvorí užívanie Biseptolu a Dalacínu). Šťava z citrusových plodov napomôže doplniť vitamíny a prečistiť tráviaci trakt, odstraňuje anorganické mŕtve tuky a vápenaté látky. Pohár pomarančovej šťavy je samozrejme dobrý spôsob na to, aby sme prijali trochu potrebného vitamínu C. Oveľa väčším prekvapením je, že nás tiež ochráni pred možným rizikom niektorých druhov rakoviny. Citrusové plody obsahujú hesperidín, látku známu i ako vitamín P, ktorá napomáha udržiavať integritu krvných ciev tým, že ich spevňuje a posilňuje, pritom znižuje ich priepustnosť a tlmí zápal. Holandský lekár Dr. Cornelis Moerman, spomína na pacienta, ktorý trpel terminálnym štádiom rakoviny žalúdka s metastázami. Poradil mu, aby jedol toľko pomarančov a citrónov, koľko znesie. „Jedol som ich po vlečkách“ – spomína pacient. „Mal som vitamínu C už skutočne dosť. Ale po roku som nemal nádor ani metastázy.“ Uvedený pacient sa dožil 90 rokov.
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay