Aktuálne

Špargľa s vynikajúcou holandskou omáčkou

Špargľu najskôr očistíme, najlepšie škrabkou, aby sme olúpali len vrchnú vrstvu.  Dolné konce sú drevnaté, preto ich treba odrezať. Niekto odporúča jednoducho koniec špargle odlomiť tam, kde to už ide samo, no ja si myslím, že je to škoda a plytvanie. Robím to tak, že nožom zistím, kde sa už dá ľahko odrezať. Na pol kila špargle potrebujeme asi 3 litre vody. Necháme zovrieť, pridáme 10 g masla, 1 lyžicu cukru a 1 lyžicu soli. Varíme asi 6 minút.

Holandská omáčka:

  • 3 žĺtky
  • 1/4 l vývaru
  • 1 lyžička solamylu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ
  • 100 g masla

Pravú holandskú omáčku (sauce hollandaise) pripravíme tak, že do hrnca dáme žĺtka, osolíme a opatrne rozšľaháme. Pridáme vývar a vmiešame škrobovú múčku. Hrniec postavíme do vodného kúpeľa. Ohrejeme asi na 60 stupňov a za stáleho šľahania postupne pridáme tekuté vlažné maslo a dobre premiešame. Zahrievaním sa omáčka napení a zhustne. Odstavíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu.

Na zlepšenie chutí celého jedla si môžeme pripraviť posýpku zo šunky, ktorú nakrájame na malé kocky, opečieme na troške masla.

Text  Libuša Sabová

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ples je výnimočná príležitosť urobiť zo seba kráľovnú, či princeznú. Matka s dcérou na plese. Vyberajte!

Blíži sa plesová sezóna. Po Novom roku sa už budeme môcť budeme stretávať, organizovať spoločenské…

2 hodiny pred

Blíži sa plesová sezóna a tak ponúkame inšpiráciu na spoločenskú róbu pre moletky od Renáty Názlerovej

Prinášam jeden príklad dlhých spoločenských šiat. Nie je to síce veľká spoločenská róba, ale zas…

2 hodiny pred

Existuje optimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť?

Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…

13 hodín pred

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…

16 hodín pred

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…

17 hodín pred

Liečme živé živým, hovorí jedna z najlepších a najskúsenejších bylinkárok

Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…

17 hodín pred